ORTA ASYA ÇADIRI

Ağustos 04, 2021

ORTA ASYA ÇADIRI


Yüksek hareket kapasitesi olan göçer kültürdeki temel barınma birimi olan yurt, koni biçimli çatısı olan silindirik tabanlı bir çadırdır. 

Yapısal olarak söğüt veya ardıç kafes sistemi ile taşınır. Esnektir. İzolasyonu soğuk ve rüzgardan iyi koruyan keçe katmanlarınca sağlanır. 

Çatının üst noktasında baca vazifesi de gören dairesel bir açıklık bulunur. Bu gökteki pencere ya da ışığın geldiği semavi bir göz olarak adlandırılır. Yurdun merkezi direği de evrenin mihverini simgeler. 
Yurt üç boyutlu hasır örgü mantığı ile kurulduğu ve keçe ile örtüldüğü için hafiftir. Katlanabilir olan hazır strüktürü sayesinde kolayca taşınabilir. 

Yurdun cepheleri dolu - boş, açık - kapalı ilişkileri açısından esnektir. Keçe örtüler ışık ve hava almak amacıyla yukarı katlanabilir. 

Göçer kültürün ihtiyaçları uyarınca biçimlenen yurdun işlev şeması nedir? Pişirme yeri (ocak) dairesel planın merkezinde yer alır. Mekanın çeperleri oturma, yatma, yeme vb. çeşitli işlevler ile yüklenmiştir. Bu işlevleri karşılayan araç gereçler taşınmaya hazır biçimde sandıklarda ve deri kaplar içerisindedir. Malzemenin yapısı ve mekan kurgusundaki esneklik, sadelik ve işlevsellik çarpıcıdır.

Çadırlar bir araya gelerek bir oba oluşturur. Türk evi kökeni de bu oba yerleşimine dayanır. Obada çadırlar oda, meydan sofadır. Türk evi de odalar ve sofanın birleşimidir. Her bir oda bir ev gibidir, kendi içinde bağımsızdır.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar