ANADOLU'NUN KÜLTÜREL VE MİMARİ MİRASINA KATKISI OLAN UYGARLIKLAR

Ağustos 04, 2021

Türkler 11.yy'dan itibaren siyasi ve coğrafi nedenlerden dolayı Orta Asya'dan Batı'ya göç etmeye başladı. Anadolu'ya gelen Türklerin bir kısmı göçer, bir kısmı yarı göçer, bir kısmı ise Orta Asya ve İran'dan gelen kentlilerdi. Bu yolculuk boyunca birçok kültür ile karşılaştılar...


Prehistorik Uygarlıklar

Çatalhöyük ve Erken Başlangıçlar
Kazılar 20. yy'da başladığında Türk kültürü ve mimarisine bilinen pek fazla etkileri olmadığı görülmüştür.


Antik Uygarlıklar (Antik Yunan, Antik Roma, Antik Pers)

Etkileri daha çok mimari açıdandır. Kalıntıları inşaat tekniği açısından Türk mimarisini etkilemiştir. Öğretici olmuştur. Selçuklu ve Osmanlı'yı da taş yapı bilgileri etkilemiştir. 


Doğu Roma (Bizans)

Türkler geldiğinde de yaşayan bir uygarlık, bu sebeple etkileri çok olmuştur. Hem mimarlık hem de sanat ve kültürü etkilemişlerdir. Kültürel, sanatsal ve mimari açıdan Bizans gelişmiş bir imparatorluktur. Örneğin Ayasofya. İlk karşılaşma 1071'de olsa da daha önceden ticari ve kültürel ilişkiler mevcuttu.


Anadolu Halkları (Rumlar, Ermeniler, Yahudiler)

Anadolu'da heterojen bir yapı vardı. Ermeni mimarisindeki bezeme sanatı Türklere etkilemiştir. Örneğin Van Akdamar Kilisesi, Kapadokya iç mekan bezemeleri.


Komşu Uygarlıklar

Doğu'da Pers ve İranlıların gelişmiş mimarisi Türkleri etkiliyordu.

Anadolu'nun Türkleşmesinin ilk iki yüzyılında asıl etkilendikleri kaynak İran'dır. Türkler göç esnasında bir süre İran'da yaşayarak Anadolu'ya geçmişlerdir. 


Kültürler Birbirlerinden Etkilenerek Gelişir

Orta Asya'dan gelen Türk gelenekleri vardı hem de yolda karşılaştıkları kültürlerle etkileşimde oldular. Türk mimarlık kültürü temelleri oluşmuş oldu.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar