ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI

Mart 11, 2016

Erken Dönem 
Yunan Anakarası ve Adalar

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI
Yunan Anakarası, dağlık ve kayalık karakterdedir. Bu coğrafi özellik korunaklı yerleşim, kara ulaşımı zorluğu, geniş tarım alanlarının azlığı vb. durumları beraberinde getirir. Kara ulaşımının zor olması deniz ulaşımını arttırmıştır. O dönemde açık denizlerde yön bulmak kolay değildi ama Ege Denizi'nin adalı yapısı yön bulmak için uygundur. Besin ithali yapılmaktadır. Deniz ticareti yeni uygarlıklar tanımayı sağlamıştır. Ayrıca bu kayalık yapı mimariye taş-mermer kullanımı olarak yansır. Ilıman iklime sahiptir. 

Minos Uygarlığı (yak. MÖ 2700-1370)

İlk Avrupa uygarlığı, başarılı deniz ticareti ile kuruldu. Minoslular bir Akdeniz adası olan Girit'te geniş bir alana yayılan saraylarını inşa ettiler, öteki Akdeniz ve Yakındoğu kültürleriyle iletişim kurdular. Binaları kerpiç, taş, alçı gibi malzemeleri bir arada kullanılarak yapılıyordu. Yüksek bir sanat anlayışlarından söz edilebilir. Savaşçı bir toplum olmamaları sanat ve bilimle daha fazla ilgilenmelerini sağlamıştır ve ticaret yoluyla kurdukları ilişkilerle de bu ilgilerini çeşitlendirebilmişlerdir. Mısırlılar, Suriyeliler ve Perslerden etkilenmişlerdir. Surları yoktur. Bu savaşçı olmadıklarını ve olası bir saldırıyı daha düşman denizde iken durdurabileceklerini gösterir.
ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI

Girit'teki önemli kentlerinin adı Knossos'tur. Knossos Sarayı Miken uygarlığının önemli yapısıdır. Avluludur. Planı öylesine karmaşıktır ki labirent mitine esin kaynağı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca karmaşık plan şeması sarayın farklı zamanlarda eklenerek oluşmuş olabileceğini akla getirir. Kullanılan yapı teknolojisi küçük açıklıklar geçmeye izin verdiği için de yan yana karmaşık dar odalar şeklindedir.  

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI
Saray birbirine merdivenler, ışık kuyuları ve avlularla bağlanmış 1300 odadan oluşan geniş bir kompleksti. 4-5 katlıdır.

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI

Sarayın duvarları spor ve dinsel törenleri betimleyen fresklerle bezenmiştir. Boğa kutsal olabilir.

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI
Bir fresk "Parisli Kız" diye ünlenmiştir. Tasvir olarak günümüz Paris sokaklarındaki bir kadın gibidir. Dönemi için üst düzey bir sanat olarak düşünülebilir. Duvar resimlerinde Mısır'dan etkilenmişlerdir. Fakat Mısır'a göre daha gerçekçi bir sanat anlayışları vardır.

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI

Sütunlar da Mısır etkisi taşımaktadır. Minoslular taştan çok servi ağaçlarının gövdelerini, geniş bölümler yukarıda olacak, alt bölümler ise giderek incelecek şekilde başaşağı olarak kullanıyorlardı. Basit bir tabanın üzerine monte edilen ağaç gövdeleri kırmızıya boyanıyor ve yastık biçimli, yuvarlak bir başlıkla sonlanıyordu.
Sarayın dindışı hayata odaklanmış olması onu anıtsal mezar yapılarının öncelikli olduğu Mısır ve ziguratların ön planda olduğu Mezopotamya'dan ayırır.

Daidalos ve oğlu İkaros, Yunan mitolojinde iki mimar.

Minosların sonunun başlangıcı, Santorini Adası'ndaki Tera Yanardağı'nın patlamasıdır. Patlamayla birlikte depremler oluşmuş, kül ve zehirli gazlar atmosfere yayılmıştır. Bunlardan da Girit Ada'sı ciddi şekilde etkilenmişti. Sonuç olarak Minos Uygarlığı zayıflamıştır ve Mikenler işgal ederler. Mikenler önemli gördükleri maddi, manevi ve beşeri zenginlikleri Yunan Anakarası'na taşımışlardır. Mikenler, kültürel olarak minoslar kadar zengin değildir. Bunun sebebi savaşçı bir uygarlık olmalarıdır.

Miken (Akha) Uygarlığı

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI

Akdeniz'in büyük bir bölümüne hakimdiler. Mykenai, başkenttir. Korunaklı, surlu bir kent. Çekirdekte saray ve mezarlar vardır. MÖ 1600'lerde kuyu mezarları yapmışlardır. Bu mezarların etrafı 27,5 metre çağında bir taş duvarla çevrilmiştir. Mezarların üzerinde taş steller vardır. Mezarlarda eşyalar ve bazen başka insanlarla birlikte gömüldüklerine dair izler vardır. MÖ 1500-1300'lerde kubbeli mezarlar görülür. Taştan ve bindirme tekniğiyle inşa edilmiş, toprak üzerindeki mezarlardır. Arı kovanı biçiminde sahte kubbelidir. Ana oda, Tholos; geçit, Dromos olarak adlandırılır.
ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI

Anıtsal Aslanlı Kapı, şehrin ana girişidir. Bu tür hayvanların şehirleri koruduğuna inanılıyordu. Kapı ağır çerçeve plaklardan ve üstte bir üçgen plaktan oluşmaktadır. 3 metre açıklık geçilmiştir.

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI

Atreus Hazine Binası (MÖ 1330-1300) , en bilinen yapıdır. Mezar yapısıdır. Anıtsal yapı boyutlarındadır. Özenli taş işçiliği dikkat çeker.

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI
Tholosun çapı 14,5 metre, yüksekliği 13 metredir. Sahte kemerin 360 derece döndürülmesi ile oluşmuş bir mekandır.
ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI
Dromosun uzunluğu ise 30 metre, eni 6 metredir.

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI
Tynis, bir başka önemli kenttir. Yunan Anakarası'ndadır. Savaşçı bir topluluk olduğu için güçlü surlara sahiplerdir. Merkezde bir saray vardır.

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI
 Saray odalarının merkezinde megaron görülür.

ANTİK YUNAN UYGARLIĞI VE MİMARLIĞI
Megaronun iç mekanında ocak olduğu düşünülüyor. Kutsal bir ocak olabilir.

Mikenlerin çöküşü Dor Göçleri (MÖ 1080) ile olmuştur. Bu göçler Kuzeybatı'dan Yunan Anakarası'na doğrudur. Göçler, Miken kültürünü Anadolu'ya doğru itiyor. Yunan Anakarası gerilemiş oluyor. Yunan Ortaçağı yaşanıyor.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar