ERKEN İSLAM MİMARİSİ

Ağustos 04, 2021

Din, kültürü dolayısıyla sanat ve mimariyi etkiler. Kent yaşamından konut mimarisine kadar etkileri görülür. 

İslam'ın ilk döneminde anıtsal mimari yapılar yoktu, dinin yayılması ve savaşlar ön plandaydı. Toplanıp namaz kılınabilecek temiz bir alan yeterli oluyordu. 

(Çizimler ders esnasında not almak amacıyla yapılmış hızlı eskizlerdir.)

Hz. Muhammed Dönemi 

610-632, Arabistan Yarımadası 

Mescit-i Nebevi (Peygamber Evi)
ERKEN İSLAM MİMARİSİ
Cami tipolojisine örnek olduğu düşünülüyor. Avlu ve etrafında üstü kapalı mekanlar mevcut. Sağ üst tarafta ayaklarla taşınan üstü örtülü yarı açık bir alan vardı.

Medine'dedir ve günümüzde peygamberin kabrinin de içinde bulunduğu kutsal ziyaret mekanıdır.

Dört Halife Dönemi 

632-661, Genelde Kuzey'e, Doğu'da İran'a, Batı'da Mısır'a yayılma 

Kufa (Büyük Cami)
ERKEN İSLAM MİMARİSİ
Halife Hz. Ömer zamanında Irak'ta Sa'd bin Ebi Vakkas tarafından yapılmıştır. Bir avlu ve üst kısımda ayaklı yarı açık bir mekan vardı. Çok ayak gerekmiştir. Çünkü dönemindeki yapı malzemesi ve sistemi ile bu şekilde açıklık geçilebiliyordu. Her yönden yaklaşım mevcuttur. 

Emeviler Dönemi 

661-750, Kuzey Afrika'dan İspanya'ya kadar 

Emeviler, Bizans ve İran'daki Sasani sanatından etkilenmiş, özellikle mimari yönünde önemli eserler bırakmıştır. Bunun sebebi Bizans ile karşılaşmaları diye düşünülüyor. Görkemli Hristiyan kiliselerinden etkileniyorlar.

Cami, saray ve kaleler Emevi döneminin önde gelen anıtsal mimari üretimleri dir.

Şam Emeviye Cami
ERKEN İSLAM MİMARİSİ

I.Velid tarafından 705-715 tarihleri arasında eski bir Roma tapınağı ve Bizans katedralinin üzerine inşa edilmiştir. Cephe ve kullanılan malzemelerde kilise etkisi görülür.

Sahın: Kilise ve bazilikadaki nefin İslam mimarisindeki karşılığı.

Farklı dine ait bir yapı üzerine diğer bir din kendi ibadet yapısını yapabiliyor. Sebep; hazır bir temel, yapım daha kolay ve tabi güç gösterisidir. Diğer dine ait bir yapıyı kendi dinine çevirmiş oluyorlar. Kiliselerin mekansal gereksinimleri Roma tapınaklarına benzediği için dönüşümde sıkıntı olmuyor. Camilerde ise uzun bir mekana ihtiyaç olmadığı için bazı sorunlar ortaya çıkıyor.

Kubbet-üs Sahra (Ziyaretgah)
ERKEN İSLAM MİMARİSİ
Kubbet-üs Sahra Kudüs'te Emevi Halifesi Abdülmelik devrinde 7.yy sonlarında kutsal kaya üzerine ziyaretgah olarak inşa edilmiştir. İbadet yeri değildir.

Mekke ele geçirilmeden önce kıble Mescid-i Aksa idi. Yanındaki Kubbet-üs Sahra içinde bulunan kayanın ise Hz. Muhammed'in isrâ ve miraç mekânı olduğuna inanılmaktadır. Rivayetlere göre Hz. Muhammed, Recep ayının 27. gecesinde önce Burak isimli bineğe, bindirilerek Mescid-i Harâm'dan alınmış ve Mescid-i Aksa'ya götürülmüştür (İsrâ).

Mescid-i Aksa
ERKEN İSLAM MİMARİSİ
Küdus'te 8.yy başında ve sonunda (702, 780) tarihi kalıntıların ve yapıların üzerine inşa edilmiştir. Sağ üst kanat sonradan eklenmiştir.

Cordoba Cami
ERKEN İSLAM MİMARİSİ

Cordoba Cami, İspanya'da 786 yılında Endülüs Emevi mimarisi olarak eklemeli olarak inşa edilmiştir.

Abbasiler Dönemi 

750-1258, Geniş bir coğrafya

Abbasiler, Emevi yönetimine karşı ayaklanarak 750 yılında halifeliği ve iktidarı ele geçirmiş, 1258 yılına kadar geniş bir coğrafyada hüküm sürmüşlerdir. 

Abbasiler devletin merkezini Şam'dan Bağlat'a taşımışlardır. Böylelikle İslam sanatında daha doğudan gelen Mezopotamya ve Sasani etkileri hissedilmeye başlanmıştır. 

Türklerin İslamiyet'e geçmeleri de bu dönemlere rastlar.

Bağdat Şehri
ERKEN İSLAM MİMARİSİ

Abbasiler özellikle yeni şehirler kurarak Şehircilik konusunda önemli eserler vermişlerdir. Bağdat, Samarra bu yeni kurulan şehirlere örnektir. 

Halife Mansur'un Bağdat şehri (762-766) daire şemalı ve 4 ana girişli bir merkez olarak düşünülmüş, ortada saray ve cami, surlara doğru da mahalleler ve çarşılar yer almıştır.

Mütevekkiliye Cami (Samarra Ulu Cami)
ERKEN İSLAM MİMARİSİ

Halife Mütevekkil 848-852 yıllarında yaptırmıştır. Toplam 3800 m2 büyüklüğündeki yapı tuğladan inşa edilmiştir. İlk kez minare yapılmaya başlanmıştır, fakat kule tipindedir. 58 m. yüksekliğindeki minareye 2,50 m. genişliğinde rampa ile çıkılıyor.

Tolunoğlu Camisi
ERKEN İSLAM MİMARİSİ

Mısır'da ilk Türk Devleti'ni kuran Tolunoğlu Ahmet tarafından eski Kahire'de yaptırılmıştır. Kerpiç ve tuğla ile yapılan camide mihrap duvarına paralel 5 sahın vardır.

Türbeler
Türbe yapıları Abbasiler döneminde ortaya çıkmaya başlamıştır. İslam sanatı içinde bilinen ilk türbe "Kubbetü's Suleybiyye"dir. 

ERKEN İSLAM MİMARİSİ
 9.yy ortalarında yapılmıştır. Yapı Dicle'nin batısında küçük bir tepecik üzerinde yükselir. İç içe iki sekizgen duvar ve ortada sivriltilmiş bir kubbe ile örtülüdür.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar