ANADOLU SELÇUKLU CAMİLERİ
Ağustos 08, 2021Konya Alaeddin Cami
1220. Bir çok dönem ekinden oluşmuş, muntazam olmayan asimetrik planlı. Mihrap önü kubbesi vardır. Yan bölümler sonradan eklenmiştir. Avlulu gibi görünmekle birlikte ilk halinde avlulu olmayabileceği düşünülür. Caminin hemen önünde iki tane (dıştan çokgen, içten çember planlı, dıştan çokgen külahlı, içten kubbeli) kümbet yer alır.
Geniş açıklıklar geçecek teknoloji olmadığı için çok ayaklı bir sistemi vardır.
Masif cephe, çokgen külah ve revaklar görülür.
Kayseri Ulu Cami
12.yy sonu-13.yy başı. Yaklaşık 30x50 metre boyutlarındadır. Muntazam olmayan 5 sahınlı bir iç mekana sahiptir. Mihrap önü kubbesi ve orta sahının ortasında küçük bir kubbesi vardır. Mevcut minarenin ilk yapıldığında olmadığı, sonradan eklendiği bilmiyor. Açıklık geçmek için çok ayaklı bir camidir.
Divriği Ulu Cami ve Şifahanesi (Darüşşifa)
1128-1129. Cami kısmı mihraba dikey, ortadaki bir yerlerinden geniş 5 sahından oluşur. Caminin ve şifahanenin ayrı ayrı çok görkemli ve üst düzey bezeme niteliği taşıyan taç kapıları (portalları) vardır. Örtü sisteminde birçok farklı tonoz ve kubbe biçimleri bir arada kullanılmıştır. Mihrap önünde diğerlerine göre daha gösterişli, yüksek ve dışarıdan çok yüzeyli piramit biçimli bir kubbe yer alır.
Kubbeden ışık sızmakta ve böylece ortada bir odak oluşturmaktadır.
0 yorumlar