BÜYÜK SELÇUKLU MİMARİSİ

Ağustos 05, 2021

1040-1157. Merkezi İran'dır. Selçuklular, Orta Asya'dan İran'a gelmeleriyle bir Sasani mimarisi ile karşılaştı. Bu mirasa kendi geleneklerinden de öğeler ekleyerek Selçuklu mimarisini ortaya çıkardılar. 

Önemli hükümdarları Melikşah ve Alparslan'dır.

En önemli yenilikler eyvanlı medrese ve eyvanın cami mimarisinde de kullanılmasıdır. 

Eyvan: İslam ve Türk mimarlığında kullanılan, tonoz veya kubbe örtülü çoğunlukla bir avlu veya geniş bir iç mekana açılan özelleşmiş mekanlardır. Anıtsaldır, nadiren konut mimarisinde rastlanır. Taç kapı da eyvana benzer ama mekansal değildir, daha çok kapı tarifler.

12.yy Camileri

Genellikle toprak malzemeler vardır. Kerpiç, tuğla vb. Renklendirme yaygındır. "Cuma" olarak adlandırılan camilerde cuma namazı kılmaya özen gösterirlerdi. Bir nevi ulu camiler gibi. Bir şehirdeki en büyük cami "Ulu" ve en büyük kilise "Katedral" olarak adlandırılırdı.

(Çizimler ders esnasında not almak amacıyla yapılmış hızlı eskizlerdir.)

İsfahan Cuma Camisi
BÜYÜK SELÇUKLU MİMARİSİ
Melikşah'ın veziri Nizamülmülk tarafından 1121'de yaptırılmıştır. 140x170 m boyutlarında cami ve medrese kompleksidir. Eyvanlı-medrese odalı--avlulu cami tipolojisinin en erken örneklerindendir. Emevi ve Abbasi cami geleneklerinden farklı olarak  mihrap önü kubbesinde büyüme, sivri kubbeler, iki yanda kubbecikler görülür. Yine de tam olarak kubbeli örtü sistemi şekillenmemiştir.
BÜYÜK SELÇUKLU MİMARİSİ

 
1136'da yaptırılmıştır. 4 eyvanlı avlu tipindedir. Büyümüş mihrap önü kubbesi vardır.


Kubbe Geçiş Elemanları
Kubbe gibi dairesel planlı bir formdan genelde kare planlı duvarlara geçmek için bir ara eleman gerekliydi. Bu geçiş elemanları; Tromp, Pandantif, Türk üçgeni.
BÜYÜK SELÇUKLU MİMARİSİ

Türbeler

Türbeler, Türklerin İran'da meydana getirdiği en önemli yapı tiplerindendir. Hatta İslam mimarlığındaki türbelerin, Türklerin katkısı olduğuna dair yorumlar da vardır. 

Önemli kişiler için yapılır. Ölünün bedeni zemin veya bodrum katındaki girilmeyen bir yerde toprağa gömülü olarak muhafaza edilir. Girilen kısım bu mekanın üstündedir. 

Türbeler, cami veya medreseye bitişik olarak yapılabileceği gibi bağımsız bir yapı olarak da inşa edilebilir. 

Çatısı dıştan kubbe biçimli (türbe) ve primidal çatı ya da konik külah biçili (kümbet) olmak üzere iki türden bahsedilebilir. Kümbetler yani kule tipi türbelerin ilk olarak Selçuklular tarafından inşa edildiği ve Orta Asya'dan Mısır'a kadar yayıldığı düşünülür. Plan şeması olarak kare planlı, çokgen planlı, dairesel planlı olarak ayrılabilir.

Sultan Sencer Türbesi
Merv'de 1157'de yaptırılmıştır.
BÜYÜK SELÇUKLU MİMARİSİ

Ruhabat Türbesi
BÜYÜK SELÇUKLU MİMARİSİ

Mümine Hatun Kümbeti
BÜYÜK SELÇUKLU MİMARİSİ

Nahcivan'da 1186'da yapılmıştır.

Mili Radkan Kümbeti
BÜYÜK SELÇUKLU MİMARİSİ

Horasan'dadır.

Gur-i Emir Medrese ve Türbesi
Semerkant'tadır.

Meraga'da 1147-48 tarihlerinde yapılmıştır.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar