MİMARLIK VE İNSAN

Ocak 04, 2015

İNSAN ÇEVRESİYLE SÜREKLİ BİR ETKİLEŞİM İÇİNDE BULUNAN, DÜŞÜNEN- DUYAN, KENDİ KENDİNE HAREKET EDEN VARLIKTIR. SÖZLE ANLAYAN, AKIL VE DÜŞÜNME YETENEĞİ OLAN BİR CANLIDIR. İNSAN DAVRANIŞLARINI GEREKSİNİMLERİ OLDUĞU İÇİN YAPAR, ÇEVRESİNİ BİÇİMLENDİRMESİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ GEREKSİNMELERİDİR. FARKLI KÜLTÜR VE COĞRAFYALARDA OLSA DA TEMEL GEREKSİNİMLER BELLİDİR.

ÖRNEK, 
GEREKSİNME(yemek) / EYLEM(yeme) / MEKÂN(mutfak)

GEREKSİNME

BİR ŞEY İÇİN DUYULAN GEREKLİLİK/ İHTİYAÇTIR. A. MASLOW 1964’TE ORTAYA KOYDUĞU GÖRÜŞE GÖRE İNSANLARIN GEREKSİNMELERİNİ ŞÖYLE SINIFLANDIRIR:

BİRİNCİL GEREKSİNMELER; 
FİZİKSEL, BESLENME, KORUNMA GİBİDİR.

İKİNCİL GEREKSİNMELER; 
RUHANİ, BİR YERE AİT OLMA, SEVME, SAYGINLIK, DÜŞÜNCELERİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLME, ÖĞRENME VE BİR TAKIM ÖZELLİKLERE ULAŞMA GİBİDİR.

KULLANICI GEREKSİNİMLERİ

BİREY VE TOPLULUKLARIN EYLEMLERİNİ RAHATSIZLIK DUYMADAN, EN ETKİN BİÇİMDE YERİNE GETİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLARDIR. KULLANICI GEREKSİNİMLERİ, KULLANICININ BİR MEKAN İÇİNDE YAŞAMINI TOPLUMSAL, PSİKOLOJİK VE FİZYOLOJİK OLARAK RAHATSIZLIKLARA UĞRAMADAN SÜRDÜREBİLECEĞİ VE YAPTIĞI İŞLERDE VERİMLİ OLMASINA YARDIM EDECEK OLANAKLARI VEREN ÇEVRE KOŞULLARIDIR. FİZYOLOJİK VE TOPLUMSAL OLARAK SINIFLANDIRILIR:

FİZYOLOJİK GEREKSİNMELER; 
(MEKANSAL GEREKSİNİM) MEKAN İÇİNDEKİ İNSANIN STATİK VE DİNAMİK ANTROPOMETRİK BOYUTLARI, EYLEMLERİ VE EYLEMLERİN YAPILIŞ BİÇİMLERİDİR. EYLEM- MEKAN VE GEREKSİNİMLER İÇİN YAKLAŞIK MEKAN METRE KARELERİ MEVCUTTUR. ÖRNEĞİN; OTURMA 20-36 M2, MUTFAK 4,5-9 M2, BANYO 5-7,5 M2, TEK KİŞİLİK KONUT 25-30 M2, ÜÇ KİŞİLİK KONUT 50-65M2 . 
(ISISAL GEREKSİNİM) MEKANDAKİ UYGUN SICAKLIK (23-25 DERECE), NEM, RADYASYON VE HAVA HAREKETLERİNİ İÇERİR. 
(İŞİTSEL GEREKSİNİM) MEKANDAKİ SESİN UYGUN ŞİDDETTE OLMASI VE SES YANSIMA/DAĞILMA ÖZELLİKLERİDİR. 
(GÖRSEL GEREKSİNİM) MEKANDAKİ UYGUN IŞIK ŞİDDETİ VE AYDINLIK DÜZEYLERİDİR

TOPLUMSAL GEREKSİNİMLER;
(SAĞLIK GEREKSİNİMİ) MEKAN İÇİNE TEMİZ SU GETİRİLMESİ, ÇÖP VE ATIKLARIN YOK EDİLMESİ, MİKROP VE ZARARLILARDAN KORUNMA GİBİDİR. 
(EMNİYET GEREKSİNİMİ) STRÜKTÜREL, AFETLERE KARŞI, HIRSIZLIĞA KARŞI VE EYLEMLERDEN DOĞAN KAZALARA KARŞI OLARAK SIRALANABİLİR.

PSİKO-SOSYAL GEREKSİNİMLER; 
(MAHREMİYET GEREKSİNİMİ) MEKANIN İŞİTSEL, GÖRSEL, KİŞİSEL VE TOPLUMSAL GİZLİLİĞE UYGUN OLMASIDIR. 
(DAVRANIŞSAL GEREKSİNİM) MEKANDA KİŞİLERİN EYLEMLERİ ANINDA GEREKSİNİM DUYDUKLARI MESAFEDİR. BİREYSEL SINIR 45CM, BİREYLER ARASI UZAKLIK 45-120CM, TOPLUM İÇİ UZAKLIK 120-360 CM GİBİ. 
(ESTETİK GEREKSİNİM) KULLANICININ AİT OLDUĞU KÜLTÜR GRUBUNUN KONUT İÇİNDE YER ALAN MEKAN, MEKAN ELEMANLARI, FORM, RENK VE DOKUSUNA İLİŞKİN İSTEKLERİNİ VE BEĞENİLERİNİ ALMALIYIZ. 
(TOPLUMSAL GEREKSİNİM) MEKANDAKİ SOSYAL İLİŞKİLER, TOPLUMSAL KURULUŞ VE ÇEVRE GEREKLERİDİR.

KÜLTÜR

İNSAN TOPLULUKLARININ İÇİNDE YAŞADIĞI FİZİKSEL VE SOSYAL ÇEVREYE UYUM ÇABALARINDAN DOĞAN BİR YAŞAM BİÇİMİDİR. BİR TOPLUMDA GEÇERLİ OLAN GELENEKLERİ, TÖRELERİ, İNANÇLARI, İNSAN İLİŞKİLERİNİ, TOPLUM ZEVKLERİNİ, GÜZEL SANATLARI, YAZINI VE MİMARLIĞI İÇERİR. BİR BAKIMA KÜLTÜR BELLİ BİR TOPLULUĞUN KİŞİLİĞİ DEMEKTİR. DİĞER TOPLULUKLARDAN AYIRAN TÜM ÖZELLİKLERDİR. ÜRETTİĞİ NESNELER, YARATTIĞI MANEVİ DEĞERLERDİR. UYGARLIK ÜRÜNLERİNİ VE ARAÇLARINI KULLANIŞ BİÇİMİDİR. İNSANIN TOPLUMDAKİ İLİŞKİLERİNİ YÖNLENDİRİR, DAVRANIŞ KALIPLARINA SOKAR, BEĞENİLERİNİ VE ÖN YARGILARINI BELİRLER. KISACASI YAŞAMINI BİÇİMLENDİRİR. KÜLTÜR DURAĞAN DEĞİL DEĞİŞKEN BİR SÜREÇTİR. KOŞULLAR DEĞİŞTİKÇE KÜLTÜRDE DEĞİŞME KAÇINILMAZ OLUR. ORTAYA ESKİ İLE YENİ KARIŞIMI YENİ BİR KÜLTÜR BİLEŞENİ ÇIKAR. HER TOPLUM KENDİNCE DEĞİŞİR. DEĞİŞME DOĞRULTUSU DA BİÇİMİ DE KENDİNE ÖZGÜDÜR. DOĞAL FIRSATLAR, İNSAN İLGİSİ VE YETENEKLERİ OLMADAN KÜLTÜR DEĞİŞTİRİLEMEZ. KÜLTÜREL NORMLAR BİR NESİLDEN DİĞERİNE SOSYALİZASYON SÜRECİYLE GEÇMEKTEDİR. BİR KÜLTÜRÜN İÇİNDEKİ BİREYLERİN HEPSİ, AYNI BİÇİMDE DAVRANAMAZ. HER ZAMAN NORMLARDAN KABUL EDİLEBİLİR SAPMALAR OLABİLİR. AYNI KÜLTÜRÜN BİREYLERİ ÇEVREDE AYNI ŞEYLE İLGİLENMEZLER. 

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar