ÇEVRE

Ocak 04, 2015

BİR ORGANİZMANIN YAŞAM VE GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN TÜM DIŞ KOŞUL VE FAKTÖRLER TOPLAMINA ÇEVRE DENİR. İNSANDAN SOYUTLANAMAZ. İNSAN ÇEVRESİ İLE SÜREKLİ İLİŞKİ DURUMUNDADIR. BU YAŞAMIN DEĞİŞMEZ KURALIDIR. 
MİMARLAR İÇİN ÇEVRE; BİNALAR VE PEYZAJ, İNSANLARIN OLUŞTURDUĞU YAPILARIN TÜMÜDÜR. İNSAN, DOĞAL ÇEVREYE KARŞI ÖNLEMLER ALIR VE BUNDAN DOLAYI YAPAY ÇEVRE OLUŞUR.


ÇEVRE İNSANI YANSITIR. EN GENİŞ KENTSEL ÖLÇEKTEN EN KÜÇÜK KİŞİSEL MEKAN ÖLÇEĞİNE KADAR İNSAN ÇEVRESİNE KİŞİLİĞİNİ/KÜLTÜRÜNÜ YANSITIR.
İNSANIN ÇEVRESİ; 1.DÜNYEVİ (TERRESTIAL) yeryüzünün doğası
                                              2.CANLI (ANIMATE) onu işgal eden organizmalar
                                              3.SOSYAL (SOCIAL) insan ve türler arasındaki ilişki
                                              4.KÜLTÜREL (CULTURAL) toplumdaki yaygın davranışsal normlar 
                                     BİLEŞENLERİNDEN OLUŞUR.
                                     
   1.MİMARİ ÇEVRE (insanın kısa ya da uzun zaman sürelerinde yaşadığı karşılıklı etkileşim içinde  bulunduğu ve tüm eylemlere katıldığı fiziksel ortamdır.)
               2.YAPILI ÇEVRE (dünyevi ve kültürel çevrenin bir parçası, insan yerleşmesidir)
               3.YAPILAŞMIŞ ÇEVRE (tasarlanmamış, nitelikli değil.)
               4.İNŞA EDİLMİŞ ÇEVRE  (tasarlanmamış, nitelikli değil.)

MİMARİ ÇEVRE

FARKLI YÜZEYLERDE, FARKLI MALZEMELERLE, FARKLI RENKLİLİKTE VE FARKLI DOKULARDA, AYDINLATMA VE ŞEFFAFLIK/YARI ŞEFFAFLIK DERECELERİNDE VE BUNLARIN ARASINDAKİ YAPAY DÜZENLEMELERDEN OLUŞUR. BU TASARIMIN ESAS DEĞİŞKENLERİDİR. İNSANLARIN İÇİNDE BULUNDUKLARI DÜNYAYI YAPILANDIRMA BİÇİMİ, ONLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLERDEN VE DÜNYEVİ ÇEVREDEN ETKİLENİR. BİR İNSANIN ISI VE IŞIK; SES, KOKU VE MEKANİK İLİŞKİ DENEYİMLERİNDEN DE ETKİLENİR. İNSANIN SOSYAL VE KÜLTÜREL ÇEVRESİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERLE SONUÇLANIR VE DEĞİŞİR. HİÇ BİR ŞEY DURUP DURURKEN DEĞİŞMEZ. MEYDANA GELEN BU DEĞiŞİKLİKLERİN BİR BİREYİN VEYA GRUBUN AMAÇLARINA DAHA İYİ HİZMET ETMESİ GEREKİR. DEĞİŞİKLİKLER ZAMANIN OLANAKLARINI, İNANÇLARINI, DAVRANIŞLARINI YANSITIR. DEĞİŞİKLİK HER ZAMAN FİZİKSEL OLMAYABİLİR. TÜM BU ORTAMLARIN İÇİNDE MİMARLIK ÜRÜNLERİ MEYDANA GELİR. BELİRLİ BİR ÇEVRE İÇERİSİNDE, BELİRLİ BİR İŞLEV İÇİN, BELİRLİ BİR STRÜKTÜREL TEKNOLOJİ İLE BİR MİMARLIK ÜRÜNÜ ORTAYA KOYAR.

ÇEVRE(doğal/yapay)---İŞLEV(sosyal çevre)---STRÜKTÜR---MİMARLIK ÜRÜNÜ

ORTAYA ÇIKAN MİMARLIK ÜRÜNÜ HER YÖREYE GÖRE DEĞİŞTİĞİ GİBİ HER ÇAĞA GÖRE DE DEĞİŞEBİLİR. FARKLI DÖNEMLERİN YAPILARI, O DÖNEMLERİN DEĞER YARGILARININ BAŞKA BAŞKA OLMASINDAN MEYDANA GELİR. BU NEDENLE HER FARKLI ÇEVREDE, FARKLI MİMARLIK ÜRÜNLERİ OLUŞUR. BİR ÇAĞIN DEĞİŞMESİ DEMEK KENDİSİNDEN ÖNCEKİ FİZİKSEL VE SOSYAL ÇEVRENİN DEĞİŞMESİ DEMEKTİR. ÇAĞLAR DEĞİŞTİKÇE FONKSİYONLAR DA DEĞİŞİR, YENİ FONKSİYONLAR ORTAYA ÇIKAR. FONKSİYON TAMAMEN SOSYAL VE FİZİKSEL ÇEVREDEN ORTAYA ÇIKAN BİR OLGUDUR. (ÖRNEĞİN; SANAYİ DEVRİMİNDEN (1789) SONRA KADINLAR BİREBİR İŞ HAYATINA ÇALIŞMAYA BAŞLADI. İHTİYAÇLAR DEĞİŞTİ.) İÇİNDE YAŞANILAN BİNA BİREY İÇİN İLK KABUK, ONU ÇEVRELEYEN DAHA GENİŞ ÇEVRE TOPLUMDA İKİNCİ KABUKTUR. BU ÇEVRE TOPLUMUN EKONOMİK VE POLİTİK YAŞANTISININ YAPISINI, TEKNOLOJİK OLANAKLARI VE KÜLTÜREL/SOSYAL EĞİLİMLERİNİ DE YANSITIR. SOSYAL VE KÜLTÜREL ÇEVRE DEVAMLI DEĞİŞMEKTEDİR. GEREK MİMARLIK GEREKSE KENT PLANLAMASI DEĞİŞKENDİR. YANİ DİNAMİKTİR. 

İNSAN-ÇEVRE İLİŞKİSİ

3 evre
1.İNSAN DOĞANIN KÖLESİ-DOĞA ÜSTÜN
2.İNSAN DOĞANIN ÜSTÜNDE, DOĞAYI KONTROL EDER, ENDÜSTRİ DEVRİMİ SIRASINDA EN ÜST DÜZEYDEDİR.
3.İNSAN VE DOĞANIN AYRILAMAZ OLDUĞU ANLAŞILIYOR. 60' LARDA EKOLOJİK HAREKETLER BAŞLIYOR.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar