3DS MAX NOTLARIM_3

Ocak 22, 2021

3DS MAX NOTLARIM

 kurs/bülent tez

youtube/yakın kampüs/sinan soylu

udemy/haluk tatar



STANDART PRIMITIVES

*Creat-geometry-standart primitives genel 3D nesnelerdir. Seç tıkla çiz, sonra modiferdan düzenle.

*Autogrid seçili ise nesne üzerinde kendi eksenlerinde çizim yapılabilir. Bu tıklı olmadan herşey local koordinat sisteminde çizilir.

*Sahne tabanında çizili bir plane üzerine direk bir foto (jpeg ve plane boyutları oranlı) sürüklenip atılabilir. Üzerinden çizim yapılabilir. Materyal eklenebilir.  Üstte manager layersdan yeni layer aç-jpegi seç-layer ismine sağ tık-add selected. Veya backgrounda resim atılabilir. view-viewport background “alt+b”-files-jpeg seç-şunlar tıklı olsun=match bitmap, display background, look zoompan (resmi kapatmak için view-viewport background-show background)


EXTENDED PRIMITIVES

*Creat-geometry-extended primitives gelişmiş 3D nesnelerdir. Seç tıkla çiz, sonra modiferdan düzenle.

*Örneğin chamfer box ile kenarları smooth bir dikdörtgen yatak oluşturulabilir. Smooth tıklı olmazsa kristal yapıdadır.


2D SHAPES

*Sağdaki menüde create-shapes

*Start new shape tıklı olmazsa birleşik nesneler çizilebilir ve extrude gibi modifiyelerde işe yarar.

*Line tık-tık düz çizgi, tık basılı arc, shift basılı düz çizgi. Keyboard entry sekmesinden koordinat girilip add point diyerek line çizilebilir. Çizim sırasında backspace geri alır, ctrl+z işe yaramaz. Linelar çizerken ekranı aşacak bir yere geliyorsa “ı” ya bas mouse ucunu ekrana sığdırır.

*Rectangle da corner radius ile köşeler yuvarlatılabilir.

*Circleda edge/center seçilere bir kenara teğet veya merkezi daire çizilebilir.

*Arc çiziminde from/to ile başlangıç veya bitiş açısı belirlenir. Pie slice ile dilim yapılır. Reverse yön değiştirir.

*Ngon (çokgen) inscribed(merkez-kenar yarıçapı) , circumsribed(merkez-kenar yarıçap) seçilebilir.

*Star kısmında fillet radius1 dış köşeyi yukarlatır, fillet radius2 iç köşeyi yuvarlatır. Distortion(burkmak)

*Text; kerning(karakterler arası mesafe), leading(satırlar arası mesafe),

*Modifiyelerin düzgün çalışması için çizgiler kesişmemeli ve üst üste gelmemeli.

*Helix; clockway(CW), tersi (CCW)

*Section; yüzey oluşturur ve nesneye değen yerinden kesit oluşturur.


2D MODIFY-EDITABLE SPLINE 

*Rendering nesnenin et kalınlığını tanımlamaktır. Enable in rendere/enable in viewport ikisi de seçili ve seçimsiz olsun. 2d çizilen birşeyi seçip modify-rendering-thicknessa değer gir-sides köşe sayısı-angle açı-radial/rectangle kalınlık verilebilir. Bir kez kalınlık ayarı verildikten sonra çizilen 2D nesne de otomatik o kalınlıkta gelir. Amount değeri verilmiş nesneyi F3 kapalı iken seçebilmek için ortasındaki çizgiyi seçebilmek gerekir.

*Interpolation segment yapar, optimize kasmaz.

*Selection (line için çıkar, diğer 2Dler de convert to-editable splinea çevrilirse bu modda kullanılabilir.) vertex “1” /segment ”2” /spline ”3” üzerinde modifiye sağlar. Tüm parçalar move yapılabilir. Vertex seçili sağ tık-smooth yapılarak yuvarlanır, bezier yapılırsa handlelar ile eksenlerde bir yumuşama yapılabilir. Bezier move-scale-rotate olabilir. Bezier corner iki kenar yapar. 

*Geometry çizilmiş nesneleri düzenlemek için kullanılacak komutlar vardır. Fillet, champer gibi komutlara değer girilerek uygula. İki nesneyi birleştirmek için ise bir nesne sağ tık-convert to-editable spline a çevir. Attach tıkla diğer nesneyi seç. (Bir nesne spline modunda iken örneğin henüz 2d olan rectangle, attach yapılırsa o da artık spline modunda eklenir.) Fazla çizgiler spline modunda trim yapılabilir. Kısa çizgiler extend yapılabilir. Hala ayrı splinelardır. Vertex modunda ayrım yerlerindeki vertexler pencere içinde seçilir, yine weld yapılır. 3 çizgi weld yapılmaz. Welddeki 0,1 değeri iki vertex arasındaki mesafe. ( Closed olduğunu anlamak için spline modunda seç, selection altındaki çıklamaya bak, örneğin spline 1 selected closed yazar) Çizgileri bölmek için ise vertex modunda break yapılır. Vertexler hala üst üsttedir, segment veya spline modunda move yapıldığında ayrılmış olduğu görülür. Bir segment silinmiş ise vertex modunda connect, bir vertexi tıklı tut diğerini tıkla, hem iki vertex arasına bir segment çizer hem de weld yapmış olur. Create line ile de eksik segment çizilebilir ama weld yapmaz. Segment olmayan kısımda vertex modunda boştaki vertexleri seçip fuse ile birleştirebilirsin, iki nokta orta yerde buluşur ama weld olmaz. Birleşik nesnede vertexlerden biri beyazdır, o başlangıç vertexidir, bazı komutlarda başlangıç önemlidir, değiştirilebilir, seçili vertex make first tıklanarak başlangıç yapılabilir, ayrıca show vertex number ile de vertex sırası numaralı görülebilir, selected only ile de sadece seçilen vertex no gözükür.  Reverse ile de plinenın yönü değişebilir. Outline ile içe veya dışa offset yapılır, açık nesne de offset yapılabilir. Mirror yapılabilir, copy tıklı olursa kopyası olarak mirror yapar. Alt nesne modunda booleanın çeşitleri; union(birleştirir), subtraction(çıkarır), intersection(kesişim); nesne (kapalı nesneler olmalıdırlar.) seçilir, operand seçilir, boolean düğmesi tıklanır, ikinci nesne tıklanır. Insert seçilen çizgiye vertex ekler. Crossinsert köşeye yeni vertex ekler, yani kaç çizgi kesişiyorsa o kadar vertex ekler, değer iki çizgi arasındaki kot farkını tanımlar. Refine ile snap açık istenilen herhangi bir yere vertex eklenir. Segment end üst üste segmentlerden o segmente ait vertexi seçer, ikiden fazla vertexi seçmek için segment end seçili ctrl basılı yakın bir yer seç. Vertex delete ile silinirse çizgiler silinmez, sıradaki vertexe bağlanır. Divide eşit aralıklarla vertex ekler. Detach nesneden segment ayırır.


3D MODIFY-EDITABLE POLY

*3d nesne sağ tıklanıp convert to-editable poly. Nesne örneğin silindir olduğunu unutur ama modifier list-edit poly ile unutmaz.

*Selection penceresi altında vertex”1”-edge”2”-border”3”-polygon”4”-element”5” olarak ayrıldığı görülür. Ignore backfacing seçili ise seçilen vertexi arka yüzeyde seçmeyeceği anlamına gelir. Bir vertex seçili iken grow tıklanırsa her tıklamada yanındaki vertexler de seçilir, shrink ile azalır. Loop, edge modunda bir kenar seçili iken ona bağlı çizgileri seçer. Ring yatay eksende ona bağlı kenarları seçer.

*Soft selection  use soft selection tıklanırsa vertex çevresi yumuşayarak move olur, fall off değeri etki alanı, pinch sivrilik verir, bubble kabarıklık, işlem bitince use soft selection tiki kaldırılır.

*Edit vertices, vertex remove ile silinirse ona bağlı yüzey de silinir. Vertex break yapılarak vertex move yapılırsa nesne o kısımdan açılabilir. Target weld ile açık vertexler kaynatılabilir. Extrude kutucuk seçili olmalı, enine ve boyuna değerler girilir, içe doğru da olabilir. Chamfer kutucuk seçili olmalıdır, çıkan ekrana değer girilir, içi boş gibi olan gridli simge tıklanırsa içi boşalır. Connect birbirini gören karşılıklı kenarları bağlar, seçili edgeleri bağlar. 

*Edit edges seçili çizgiler create shape ile yeni bir nesne olarak kopyalanır.

*Edit polygons, insert seçili yüzeyleri offsetler. Bevel yükseklik ve genişlikle ilgili işlem yapar, by polygon seçilirse ayrı ayrı yüzeyler yapar, insert ile kullanılırsa çerçeve kolay elde edilir. Hinge from edge seçili polygonları tanımlanan kenarlara göre uzatıp dönderir, pick hinge tıklanıp herhangi bir edge tıklanırsa o kenar referans alınmış olur, döndürme açısı da girilebilir. Extrude along spline, spline boyunca extrude yapar, örneğin bir nesne yanına bir çizgi çizilip pick spline tıklanırsa polygonlar çizgi yönünde uzar, parametreler ile sivrilip yumuşar.

*Edit geometry, make planar seçili vertexleri istenen eksende aynı hizaya getirir. Collapse seçili vertexleri tek bir vertex yapar, küre vertexlerinden seçilip yapılırsa sivrilik olabilir. Tessellate seçili vertexi face veya edge olarak dilimlere böler. Slice plane kesitler atmaya yarar, her plane için slice tuşu tıklanır, mantolama/girinti/çıkıntı gibi işlemlerde kullanılır, split tıklı ise keser/böler. Cut yüzeye farklı çizgiler atar. Quickslice bir yer tıklanır ve nesnenin üzerinden çizgi geçirilir. Attach iki objeyi birleştirir ve mesela edgeler arası bridge yapabilir. Attach multiple, atach yanındaki kutu ile listeden seçim yapılabilir. Detach element modunda ayırır, detach to element ile ayrı obje oluşturur, detach to clone kopyasını farklı obje olarak çıkarır.

*Smoothing group element veya polygon modunda kullanılır. Obje seçili iken clear all denirse yumuşatılmış yüzeyleri kaldırır, keskinleştirir. Auto smooth seçili iken objeyi yanındaki rakamın derecesine göre yumuşatır.


MODIFIER LIST

*Nesnenin modify kısmına gelip, üstte modifier listten istenen özellik seçilebilir.

*Nesne üzerine uygulandıktan sonra lambası kapatılırsa gözükmez. 

*Nesne üzerine uygulanmış birden fazla modify olursa sıralama önemli olabilir, üste veya alta taşınabilir modifylar. 

*Lambalı listeden sağ tık ile kopyalanıp başka bir nesne üzerine yapıştırılabilir. Instance olarak da yapışabilir. Böylece değer değişiklikleri tüm ilgili nesneleri de etkiler. Yine bağlantı koparmak için unique yapılabilir. Ayrıca direk modify sürüklenip sahnedeki diğer nesne üzerine de bırakılabilir.

*Uygulanmış modifierı silmek için seç ve hemen alttaki remove modifier from the snack ile sil.

*Chamfer  gerçekçi render için önemlidir. Gerçek objelerin hiç birinin kenarı tam dik olamaz. Model kenarlarını chamfer ile yumuşatmak gerçekçilik kazandırır. Tension 0,5; segments 2; quad chamfer ve output options da smooth tercih et.

*Extude, 2Dye kalınlık verir. Lambası kapalı gözükmez. Amount kısmına kalınlık değeri girilir. Cap start/cap end ile üst veya alt yüzey çıkar. Altta output-generate mapping coords tıklı olursa doku koordinatlarını otomatik bulur. Real-world map size kesinlikle boş bırakılmalı.

*Lathe 2d çizimi kesit olarak kabul edip döndürerek hacim oluşturur. Dönme ekseni her seferinde istediğimiz gibi olmayabilir. Lathe-align-min/center/max dene-direction-x/y/z ye göre döndürür-parameters-degree değişebilir-weld care bozukluğu giderir-flip normals, renderda iç/dış yüz olması farkeder, iç yüz beyaz/dış yüz siyah çıkabilir, flip edilir.

*Volume select özel seçim yaptırır. Nesneyi seç-editable polye çevir-mod-osm-volume select-list altından gizmo seç-taşı-parameterstan vertex seçer.

*Bevel kademeli extrude yapar. Leveller outline pah yapar. Level height extrude yüksekliğidir. Intersections-keep lines from crossing mutlaka tıklı olsun. Surface-curved sides-segment 4 gibi olursa pahları yuvarlamaya başlar. Smooth across levels tıklı olsun. Surface-linear sides ile keskin kademeler yapılabilir. Editable splineda interpolations-steps 15/16 gibi değerler yapınca köşeler gider. 

*Bevel profile ,  bir kesit bir pathi takip eder.  Bevel profile-pick yol-kesiti tıkla. Modifyda bevel profile yanındaki + ya basınca altta gizmoyu seçebilirsin, profilde düzenleme/scale/rotate yapılabilir.

*Sweep direk otomatik yol veriyor. Kesiti modifyda section type altında seçebilirsin. Use customer section ile de çizdiğin kesiti seçebilirsin. Bevel profilea göre daha fazla edit eçeneği var. Kesitin yokun neresine oturacağı düzenlenebilir. Tam oturmuyorsa bevel profil da tercih edilebilir. Süpürgelik bu komutlarla yapılabilir. (Sweep profile plugin sürükle maxe bırak, instal de. Toolbars-listteden sweep profile bul. New-sweep olarak isimlendir-açılan kutucuğa listeden sweep profile ı sürükle bırak. Mzp formatlı pluginler böyle kurulur. )

*Effect region, kabartı verir. Plane çiz –m.o.d.-o.s.ms-affect region-parametersdan değer girilir.

*Bend eğilme verir. Silindir çiz-segmenti çok olsun-mod-osm-bend- angle 90-direction x/y/z-uppperlimit/loerlimit  kıvrım uzunluğunu ayarlar-gizmo etki alanını taşır-center merkezi değiştirir.

*Skew eğme, payanda yapılabilir.

*Tapper sivriltir, amount sivriltme değeri, curve eğrisellik.

*Lattice segmentleri veya vertexleri 3d nesne haline getirir. Geometryden only vertices/only edges/both seçenekleri vardır. Joints vertex ayarları, struts segment ayarları.  Örneğin bir yüzey çizilip farme nesneleştirlebilir, ferforje olur, joint tip değişebilir, modifydan plane parametreleri değiştirilebilir.

*Mirror pivot noktasına göre mirror yapar. 

*Symmetry aynalama düzlemi oluşturarak simetri. Nesneyi seç-mod-osm-symmetry-listten özellik altından mirror seçip aynalama yüzeyini move/rotate yapabilirsin. Ana nesnede değişiklik yapılınca diğeri de etkilenir.

*Trim/extend 2d çizimde üst görünüşten hepsini seç-mod-osm-trim/extend-operation kısmında auto trim only/extend only-çizgilere dokun.

*Cap holes patlak, yırtıkları birleştirir. Mesela silindirin top kısmında bazı alanları silinse face modunda seç-mod-osm-cap holes

*Cloth kumaş yapar. Garment maker masa örtüsü. Masa ayağı için silindir çiz, üzerine tabla için silindir çiz, üstlerine bir rectangle çiz ve seç, mod-osm-garment maker-densty 0,4 olsun, rectangle seçili-mod-osm-cloth-object propertisede add object-silindirler ve rectangle seç-cloth propertise-presents-saten-silindiri seç-collasion objects(duran objeler)-ok-simulate-garment maker-density 0,8-mesh it-cloth and simulate

*Map scaler malzeme atalı nesnenin döşeme boyutlarını değiştirir. Örneğin tuğla duvar döşeli, tuğlalar istenen büyüklüğe çevrilebilir. Nesne-mod-osm-map scaler

*Displace siyah-beyaz resme göre çıkıntı ve çökme yapar. Bir patch çiz-mod-osm-displace-bitmap ata.

*Face extrude hacim verir. Örneğin bir text yazıp edit poly yap, birkaç harf seç-mod-om-face extrude-amount arttır-scale ile de yukarı doğru daralıp genişlemesini sağlar.

*Hsds geometriyi bölerek yumuşatır. Nesne çiz-mod-osm-hsds-poly modunda yüzeyi seç-subdivide

*FFD(free form deformers) nesneleri kontrol noktalarına göre deforme eder. Nesneyi çiz-seç-mod-osm-ffd 2x2x2-kontrol point seç-move-ffd kontrol noktası arttırılabilir.

*Poly select-delete mesh segment sayısını azaltır. Plane-mod-osm-delete mesh. Delete mesh lamabasını kapat. Plane seçili-mod-osm-poly select. Polyi üste taşı. Delete mesh lambasını aç. Ctrl basını seçili polyler gider.

*Mutires bilgisayar yükünü azaltmak için nesne rastgele vertex azaltır. Nesne seç-mod-osm-multires-generate-yüzde/sayı olarak azalt.

*Noise dalgalanma verir. Yüzeyi seç-mod-om-noise-scale-z ekseninde oynamalar yap.

*Push hacim aynı kalıp şişer. Nesneyi seç-mod-om-push-değerle oyna.

*Spherify şişirir. 

*Spueeze sıkıştırır.

*Strech çekiştirir.

*Relax nesneyi yumuşatır. Nesne seçili-mod-osm-relax-değerle oyna-smooth/autosmooth da eklenebilir.

*Turbosmooth yumuşatır.

*Twist burar.

*Ripple dalgalanma. Nesneyi editable polye çevir-nesne seçili iken-mod-osm-ripple-1 ve 2 yönünde dalga boyu ayarla-wave ayarla.

*Shell yüzeye kalınlık verir. Nesne çiz-editable poly-polyleri seç-mod-osm-shell-dışa/içe et kalınlığı değeri gir.

*Disapprox yüzey oluşturur. Primitive-patch grids-quad patch-segment ve boyut ayarla-ekrana yerleştir.

*Subdivide geometriyi alt meshlere böler, genelde üçgenlere böler.

*Slice kesit alır. Nesne seçili-mod-osm-slice-ortadan turuncu düzlem geçer-listten slice altında slice plane seçerek rotate/move yapılabilir-remove top/bottom diyerek içi gözükür.

*Camera map kamera açısına göre malzeme gösterir. Malzeme kameraya göre dönerek döşenir. Create-camers-free camera-bir yere tıkla-move ve rotate ile yerini ayarla-pencere sağ üst köşesindeki perspektife sağ tıkla-kamera görüntüsüne geç-nesne seçili-mod-osm-camera map-pick camera-kamerayı seç-materyal editörden malzeme tanımla-kamera yönü değişirse camera map yeniden uygulanabilir.

*Flex animasyonda hareket esnasında sallanma ve sarsıntı. Nesneyi seç-mod-osm-flex-fex=34 olsun-say=9 olsun-strech=6 olsun-autokey ile ileriye move yap-play diyince hareket bitiminde etkiyi göreceksin.

*Linked xform bir nesneyi diğerine linkler. İlerideki hareket ettikçe diğeri de ona bağlı hareket eder. Örneğin kol bir çubuk, dirsekteki eklem yeri de bir küre olsun. Çubuğu seç-mod-osm-linked xform-küreyi seç-küre move oldukça kol hareket eder. Ayrıca üst menüde link/unlink  de aynı çalışır.

*Mass animasyonda nesnelere statik/kinetik/dinamik özellikler tanımlar. Böylece yer çekiminden etkilenir ya da etkilenmez. Birbirine çarpabilir ve tanımına göre etkilenir veya etkilenmez.

*Melt animasyonda erime. Nesne çiz-seç-mod-osm-melt-autokey-değer gir.

*Morpher animasyonda zamanla bir nesne bir diğerine dönüşür. İki nesne çiz-editable mesh yap-birini seç-mod-osm-morpher-pick point from scene-diğerini seç-auto key ilerlet-channel listten ilki %100 yap

*Substitute nesneyi başka nesneye dönüştürür. Örneğin teapot ve box çiz-box seç-mod-osm-substitute-pick scene object-teapot seç-box teapot kılığında.


COMPOUND OBJECTS

*Boolean, kapı-pencere gibi boşluk açmaya yarar. Duvar ve boşluk olacak yerlere box çizilir, boxlar kalınlaştırılabilir, kalacak nesne seçilir. Creat-geometry-listeden compand objects-boolean-pick operand B-çıkacak nesneyi seç-sağ tık. Her box için süreci tekrarla. Pick operand B altındaki copy/instance seçenekleri ile nesne korunabilir. Modifyda boolean + sına basarak alttaki çıkmış nesneyi seçip boyutlarını değiştirebilir veya taşıyabilirsin. Boolean menüsünde operands da çıkmış nesneyi seçip extract operand ile geri getirebilirsin. Boolean-display-result-hidden object ile de nene geri gelir.

*Proboolean, boolean komutunun gelişmişidir. Start picking tıklanarak çıkacak nesneler seçilir. Çoklu seçimlerde program kendini kapatabilir. Yeni obje seçilip o da çıkarılmak istenirse modify kısmında boolean yer almaktadır, oradan işlem copy-paste başka nesneye tekrarnabilir. Modifyda çıkarılan nesnelerin ismi görünür, boyut değişimi istenilen nesne oradan seçilir, proboolean ortasında operands ve nesne seçilerek parametreler değişebilir. Objeler birleştirilmek istenirse obje ismi seçilir, patameters-union-change operation

*Morph videoda iş görür, editable polye çevir,  ileriki bir saniyeden şekil seçebilirsin ve oynattığında o saniye aralığındaki şekile dönüşür. Nesneyi seç-compound objects-morph-pick target-2.nesneyi seç-play

*Scatter bir nesne üzerine başka bir nesneyi rastgele dağıtır veya vertexlerine dağıtır. Dağıtılacak nesneyi seç-c.o.-scatter-pick-yüzey nesneyi seç

*Conform bir yazıyı bir yere sıvar, mesela silindir üzerine. Yazıyı seç-c.o.-conform-pick-silindir-alttan ayar yap-silindiri taşı-alttan sıvanmış silindiri gör. Bir masa üzerine örtü de sıvanabilir, masa ilk kalın çizilirki örtünün aşağıya sarkacak uçları boxa yapışsın, sonradan masaa inceltilip şekil almış örtü üzerine taşınabilir.

*Connect iki nesneyi birleştirir. Örneğin küre ve silindir nesneleri arayı yumuşatarak birleştirir.

*Blobmesh bir nesnenin köşelerine küremsi organik form atar. C.o.-blobmesh-tıkla küre çıkar-boyut ayarla-pick-rectangle tıkla-köşelerine yerleştir-vertex arttırıp yüzeyi bulut gibi yapabilirsin.

*Shapemerge bir nesnede izdüşüm ile alan oluşturup değiştirmeye yarar. Nesneyi seç-c.o.-shapemerge-shape seç birleştir-editaple poly ile polygon modunda değiştir. Üzerinde yazı olan bir boxta uygulanırsa pick-text-yüzeyde yazı çıkar-seçilerek kalınlık verilebilir.

*Procutter nesneyi blade planeleri ile keser. Nesne ve planeleri çiz-Bir plane seç-c.o.-procutter-pick cutter object ile 2.plane seç-pick stock objects ile nesneyi seç-plane yerlerinden böler. Şunlar mutlaka tıklı olsun; uto extract mesh, explode by elements, stock outside/inside.

*Terrain ile arazi modellemek. İzohipsler line olarak çizilir. Z ekseninde her izohips değerine göre yükseltilir. Create-geometry-compand objects-terrain(obje seçili iken aktif olur.)-pick operand-diğerlerini seç-maketteki gibi kat kat gözükmesi için terrain başlığı altında form kısmında layered solid-organik gözükmesi için-modifier list-meshsmooth-düzenlemek için alt modlarda vertex ve linelara ulaşılabilir. Vertex modunda soft selection-fall off arttırılabilir.

*Loft bir çizgi boyunca kesitleri kaynaştırarak hacimleştirir. Çizgiyi seç-creat-geometry-com-loft-get shape-çizilen elipsi tıkla-çizgi başındaki sarı çarpıyı yüzde 60a kaldır-elipsi tıkla path yüzde 85 yap-get shape-daireyi tıkla. Loft modifyında deformation kırıklığı düzeltmek için skin parametersda path steps artabilir. Sütun veya mobilya ayağı seçilebilir. Modifyda loft-artısına tık-shape-compare ile kesiti dönderebilirsin. Yine modifydan loft-deformations-scale ile aşağıdan yukarıya kalınlaşan bir ayak yapılabilir.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar