TAŞ KORUMA VE ONARIMI

Mayıs 29, 2022

İlk olarak taşın cinsini, fiziksel ve mekanik özelliklerini bilmek gerekir. Onarımda kullanılacak olan malzemeler buna göre seçilir.  Niteliği bilinmeyen taşa karakterizasyon yapılır. Örnek için 5x5x5 cm 25-40 gr ve 5'er adet parça gereklidir. (Tuğla ve seramik için de benzer yollar takip edilebilir.)

Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri İçin Gerekli Testler 

Yoğunluk/ özgül ağırlık, nem ölçümü, kılcallık katsayısının tayini, asit kaybı ve elek analizi, parazite tayini, iletkenlik ölçümü, tuz testleri, petrografik analiz; stereo mikroskop ile görsel analiz, ince kesit hazırlama, parlatma 

Aletli ileri analizler; Sem-EDX ile görsel analiz, XRD 

Konsolidasyon derinliği tespiti için; iyot buharı, difüzyon, su damlası deneyleri yapılması ve Sem-EDX fotoğraflarının incelenmesi uygun olacaktır. 

Mekanik Özellikleri İçin Gerekli Testler 

Basınç, çekme, eğilme, burulma, aşınma dirençleri, Schmidt çekici ile sertlik, Atterberg limitleri 

Biyolojik Özellikler 

Mantar, bakteri, niken tespiti 

Yüzey koruyucu ve sağlamlaştırma malzemelerinin etkinliğinin belirlenmesi için; toplam su emme, kılcallık katsayısı, su buharı difüzyon direnç faktörü gibi fiziksel özelliklerinin tespiti ve UV testi yapılmalıdır. 

Eskitme Testleri 

Bozulmaya ne kadar dirençli olduğunu ölçmek için yapılır. Donma çözülme, tuz kristal, UV testi, SO3 (kükürt), H2SO3,çözünürlük testi.

Harçlar 

Agregalar incelenir. Analizleri yapılır. Noktasal yükleme yöntemi uygulanır. Örnek olarak 3 adet, en az 10 gr alınır. Sıvalar, boyalı veya kalem işi yüzeyler için renk araştırması ve karakterizasyon yapılır. Raspa yapmak gerekebilir. Ardından yapılacak sağlamlaştırma, yeni üretimde kullanılacak bağlayıcı tipi, enjeksiyonun takibi ve uygulama metodu belirlenmeli, ayrıca tarif edilmelidir.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar