ARKEOLOJİK ALANLARDA KORUMA

Mayıs 27, 2022

 
ARKEOLOJİK ALANLARDA KORUMA
Perge

Anıt ve sitler yerinde korunmalıdır. Koruma sağlanamayacaksa arkeolojik miras kazılarak ortaya çıkarılmamalı ve çıkarıldıysa etkenlere açık bırakılmamalıdır.

Arkeolojik mirasın korunmasındaki süreçler; toprak altı, kazı, kazı sonrası süreçlerinden oluşur. 

Toprak Altı Süreci 

Kazıya başlamadan bu süreç iyi planlanmalıdır. Toprak altında kalmaları korunamamalarına göre daha iyidir. Toprak; parçalanmış kayalar, mineraller, kil parçaları, gaz ve mikroorganizmaları içerir. Burada biyolojik bozulmalar fazlaca görülür. Ayrıca sıcaklık değişimine bağlı donma/erime döngüsü sonucu parçalanma, suyun etkisi ile aşınmalar görülür. 

Kazı Süreci 

Kazı başında uzman kişiler olmalı. Kazılar, eserleri tahrip edici sonuçlar doğurabilir. Gerekli önlem alınmadığında mozaik, duvar resimleri gibi ince işler hızlıca tahrip olabilir. Sıcaklık ve nem seviyesinde ani değişimler olması engellenmelidir. Kazı alanı üzerine kalıcı örtü yapılana kadar mutlaka geçici üst örtü oluşturulmalıdır. 

Kazı Sonrası Süreç 

Bitki oluşumu başlıca sorunlardan. Bu sorun için ilk olarak su uzaklaştırılmalıdır. Eserlere yük bindirmeyen koruyucu üst örtü ile suyun alana inişi engellenmelidir. Böylece kristalleşme sorunu da çözülmüştür, çünkü buharlaşan su geriye kristallenme bırakmaktadır. Tüm hava şartlarından korunmuş olur. 

In situ

Arkeolojik kalıntı ya da eserin işlevinin gerektirdiği yerde bulunduğunu anlatır. in situ, Latince'de “yerinde” anlamına gelir. Bilimsel olarak olgunun ya da maddenin özgün olarak bulunduğu-işlev gördüğü yerde incelenmesini anlatır. Arkeolojide ise buluntunun, gündelik yaşamda kullanıldığı yerde ele geçmesine “in situ vaziyette” olarak tanımlanır. Bir kültür varlığının arkeolojik kazı sırasında, toprak ya da herhangi başka bir malzemeyle örtülmeden önceki özgün durumu olarak tanımlanabilir.

Yeniden Gömme Stratejilerinin Geliştirilmesi 

Araştırma ve denemesinin yapılması, derinliğin saptanması, çıkarılan kazı toprağının yeniden kullanıma uygun olup olmadığının değerlendirilmesi, özel malzeme veya dolgu gerekliliği, toprak ortamı, hava yüzey aşınmasının tipi, zemin suyu dikkat edilecek noktalardır.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar