TAKS VE KAKS

Mayıs 04, 2022

(Düzenlemelerle farklılık gösterebilecek konulardır.)

 23.Taban alanı, Taban alanı katsayısı (TAKS), Kat alanı katsayısı (KAKS), Yapı inşaat alanı ve Brüt inşaat alanı kavramlarını açıklayınız.

a) Taban Alanı (T.A.): Yapı veya yapıların, taşıyıcı sisteminin zeminle irtibatını sağlayan kolonların dış yüzeylerinin çevrelediği alandır. Bahçeye yapılan eklenti ve müştemilat taban alanı içinde sayılır.

b) Taban Alanı Katsayısı (Taks) : Taban alanının, imar parseli alanına olan oranıdır.

c) Katlar Alanı Katsayısı (Kaks) : Katlar alanının imar parseli alanına olan oranıdır.

d) Yapı İnşaat Alanı, Katlar Alanı : Bodrum kat ve çatı arası dahil olmak üzere yapının inşa edilen ve kullanılabilen tüm katlarının ışıklıklar çıktıktan sonraki alanlarının toplamıdır. Bu yönetmeliğin 42. maddesine göre düzenlenen açık çıkmalar, hava bacaları, saçaklar, iç yüksekliği 1.80 m. yi aşmayan ve yalnızca tesisatın geçirildiği tesisat galerileri ve katları, ticari amacı olmayan ve yapının kendi ihtiyacı için otopark olarak kullanılan bölüm ve katlar, genel merdiven dışında tertiplenen yangın merdivenleri, tabii zemin terasları, asansörler, kalorifer dairesi, kömürlük, sığınak, brüt 45m2.yi geçmeyen kapıcı daireleri, su deposu ve hidrofor bu alana katılmaz. Kullanılabilen katlar deyiminden konut, işyeri, eğlenme ve dinlenme yerleri gibi oturmaya, çalışmaya ayrılmak üzere yapılan bölümler ile bunlara hizmet veren depo ve benzeri alanlar anlaşılır. İnşa edilen tüm katlarının toplamıdır. Işıklıklar, hava bacaları, saçaklar ve üstü açık tabii zemin terasları hariç, bütün ortak alanlar ve açık ve kapalı çıkmalar bu alana dahildir.



24.Yapı inşaat alanı ve Brüt inşaat alanı kavramlarını, aralarındaki farkı açıklayınız.

Yapı inşaat alanı: Bodrum ve çatı katları dahil, İSKANI MÜMKÜN olan bütün katların, ışıklıklar çıktıktan sonraki alanlarının toplamı. Yapı Denetimi Yasası’na göre “ışıklıklar hariç, bodrum katı, asma kat ve çatı arasında yer alan mekanlar ve ortak alanlar dahil yapının inşa edilen bütün katlarının alanı.”.

Brüt inşaat alanı: Yapının inşa edilen bütün alanlarının toplamı. Işıklıklar, bacalar, açık veranda ve saçaklar hesaplamada bu alanın dışında tutulur.

***HESAPLAMALAR İÇİN ÖRNEKLER EKLENECEKTİR....

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar