ANTİK YUNAN VE ANTİK ROMA TİYATROLARI ARASINDAKİ FARKLAR

Temmuz 30, 2021

Arazi

Antik Yunan'da tiyatroları mecburen eğime oturmalıydı. Hem Antik Yunan mimari kurallarının katılığı hem de yapısal olanaklar sebep olabilir. Antik Roma'da ise kısmen ya da tamamen tonozlu altyapı ile kentin herhangi bir yerine yapılabilmekteydi.

Cavea

Yunan tiyatrolarında 180 dereceyi geçebilen cavealar görülürken Roma tiyatrolarında 180 dereceyi geçmez. Zaten yapılaşmış olan sahne hattına birleşir ve biter. Daire ya da elips 360 derece amphitiyatrolar Roma dönemine aittir. Üstleri halat ve yelken bezi ile örtülebilirdi.

Sahne

Yunan mimarisinde sahne basit üretilirdi, ahşaptan biraz yükseltilmiş bir platform bile yeterliyken Roma mimarisinde zaman zaman cavea yüksekliğinde katlarca sahne yapısı görülebilir.

Orkestra

Antik Yunan büyük orkestra alanlarını tercih ederken Antik Roma'da bu alan küçülmüştür. Bu alan su ile de doldurulabiliyor. Orkestra alanı ve cavea arasına bir parapet örülüyor. Seyirciler hayvan ve gladyatör dövüşlerinden kısmen korunmuş oluyor. 

Çevre

Yunan tiyatrolarında çevreden izole olmadan, dış mekandan kopmadan etkinlikler izlenirdi. Roma tiyatrolarında ise yüksek yapılaşma ile ve özellikle sahnedeki yapılaşma ile dış mekandan izole olunurdu.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar