KARAALP KONUTU STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEMESİ
Şubat 07, 2024Karaalp konutu; Kocaeli İli, İzmit İlçesi, Akçakoca Mahallesi, 378 ada, 13 parselde bulunmaktadır. “Recep Karaalp” mülkiyetindedir, İzmit İç Kale Kentsel Sit ve Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında kalan, tescilli ahşap yapıdır. (Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu)
İzmit İç Kale sınırları içerisinde geleneksel ahşap mimari mirası görülmektedir. Dokuyu hissettirecek düzeyde korunmuş olmalarıyla birlikte harap durumda olanlar da mevcuttur. Karaalp konutu da harap durumda olanlardandır.
Bu çalışma ile Karaalp konutunun günümüzdeki durumu araştırılmış ve ahşap yapım tekniği konusuna odaklanılarak irdelenmiştir. Tarihçesi, mimari özellikleri ile ilgili bilgi edinilmiş, rölövesi ve restitüsyon projesi hazırlanmıştır. Bu çalışma için yerinde inceleme yapılmış, ölçü alınmış ve fotoğrafla belgelenmiştir. Yapının birinci katına çıkmak mümkün değildir. Eksik ölçüler için Elif Çelik Arısal (Restart Mimarlık) tarafından oluşturulmuş verilere başvurulmuştur. Elde edilen tüm bu bulgular doğrultusunda strüktür modeli hazırlanmıştır.
Tarihçe
İzmit, tarih boyunca geçiş güzergahı olmasından dolayı farklı kültürler için önemli bir yerleşim olmuştur. Şehir, Antik Nikomedia kenti kalıntıları üzerinde kurulmuştur. Nikomedia, Helenestik ve Roma Dönemlerinde eyalet başkentidir. 1995 Yılında Kocaeli Müze Müdürlüğü, İstanbul II Numaralı Koruma Kurulu ile ortaklaşa bir çalışma ile yerleşim alanı olduğunu ortaya çıkardığı bölgeyi, arkeolojik ve kentsel sit alanı olarak tescile önermiştir. İstanbul II Numaralı Koruma Kurulu, 1995 yılı 3785 sayılı kararı ile arkeolojik sit alanı ilan etmiştir. Bu bölge için kazı ve araştırmalar devam etmektedir. (KKVKBK)
Kaleiçi yerleşiminde geleneksel konut dokusu varlığını sürdürmektedir. Eski uygarlıkların kalıntıları üzerinde günümüzde ahşap konutlu Osmanlı mahalle dokusu gözlemlenmektedir (Sonay Ayyıldız). Fakat dönüşüm geleneksel konut alanlarını etkilemiştir. Koruma çalışmaları gündeme gelmiştir. Korunanlarla birlikte yitirilen, onarım sonrası özgün karakterini kaybeden ve harap konutlar mevcuttur. Harap durumda olan geleneksel konutların yok olmadan belgelenmesi önemlidir. Karaalp konutunun belgelenmesi, kültür aktarımı yönünden önemlidir.
Yapı şuan kullanılmamaktadır. Mülk sahipleri ile iletişime geçilememiştir. Yapım tarihi veya geçmiş yaşantısı ile ilgili bilgiye ulaşılamamıştır.
Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan bilgiye göre; GEEAYK’nun 10/11/1979 tarih ve 11612 sayılı kararıyla tescil edilen, Bursa KTVKK’nun 02/05/2003 tarih ve 9784 sayılı kararıyla tescilinin devamı uygun görülen, İzmit İç Kale Kentsel Sit ve Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında kalan, tescilli yapının, 05/11/1999 tarih ve 660 sayılı ilke kararında “Yapı Grupları” başlığı altında açıklanan özellikler göz önüne alınarak korunması gerekliliğine karar verilmiştir. 20/10/2015 tarih ve 2233 sayılı kararı ile rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri talep edilmiş fakat süreç tamamlanmamıştır.
Mimari Özellikleri
Yapı, deniz manzaralı bir yamaçta bulunmaktadır. Alt kottaki yoldan merdivenle ulaşılan bir bahçe içinde konumlanmıştır. Üst yol ile ulaşımı bulunmamaktadır.
Kültür varlığı parseli olan geniş denebilecek bahçe; yoğun ağaç ve bitki dokusuna sahiptir. Yoldan giriş kapısı niteliksiz demir parmaklıklıdır. Konuta merdivenden çıkılarak ulaşılır. Bodrum kata ön cepheden bir giriş vardır. Zemin kat için ise bir merdiven daha çıkılarak ulaşılır.
Yapı, taş duvarlı bodrum katı, ahşap bağdadi sistemde üretilmiş zemin ve birinci kattan oluşmaktadır. Bağdadi duvar dolgusu ve bacası tuğla malzemedendir. Duvarlar mevcutta yok olsa da aslında sıvalıdır. Ahşap kirişli döşeme kaplaması ve tavan kaplaması izleri mevcuttur. Ahşap karkas kırma çatısı alaturka kiremit örtülüdür.
Geleneksel Türk evinde görülen iç sofalı plan tipindedir. Bodrum katta 4, zemin katta 4, birinci katta 4 özgün oda vardır. Yapının doğu cephesine yapışık betonarme iki katlı muhdes bir kütle eklenmiştir. Bu kütle ile geçilen mekanlarda ve bodrum katta döşemeye şap dökülmüştür.
Ahşap doğramaların kısmen izleri kalmıştır. Normal katlarda pencerelerin giyotin ve oda kapılarının pervazlı olduğu görülmektedir. Bodrum katta 2 adet adet özgün 1 adet muhdes kanatlı pencere vardır. Bodrum katta kapılar duvar içine takılı ve pervazsızdır. Kapı boşlukları üzerinde ahşap hatıllar görülmektedir.
Güney cephesinde deniz manzaralı ahşap payandalı iki balkonu mevcuttur. Balkon kapı boşlukları çift kanatlı olabilecek boyutlardadır. Kapı yanlarında pencere boşlukları görülmektedir.
Restitüsyon Projesi
Yukarıda belirtilen belgeler ve mimari nitelikleri önemli ölçüde koruyan geleneksel yapıdan elde edilen veriler ışığında restitüsyon projesi hazırlanmıştır.
Bodrum kat giriş kotu düşünülerek bahçede platform ve merdivenler oluşturulmuştur. Yapı içinde zemin kat ve üst kat ulaşımı için görülemeyen bitkili kısma ahşap merdiven yerleştirilmiştir. İç sofalı karşılaştırmalı çalışmalar merdiven yerini desteklemektedir.
Rölövede muhdes duvar olarak belirtilen betonarme sistemli muhdes kütle kaldırılmıştır.
Ahşap kirişler mevcuttakilerle karşılaştırılarak tamamlanmıştır. Kısmi olarak döşeme kaplaması gösterilmiştir. Kesitte de döşeme ve tavan kaplamaları kirişlerle birlikte gösterilmiştir.
Yapının bağdadi duvar sistemi devam ettirilmiş ve sıvalı olarak tamamlanmıştır.
Doğramalar aynı bölgedeki benzer dönem konutlarıyla karşılaştırılarak projelendirilmiştir.
Balkon korkuluk ve payandaları yapıdan gelen izler doğrultusunda tamamlanmıştır.
Sonuç
Yitirilmekte olan Karaalp konutu bilimsel yöntemler eşliğinde belgelenmiştir. Ahşap yapım sistemlerine dair bilgi örneklem üzerinde deneyimlenmiştir. Tarihçesi ve mimari özellikleri rapor ile belirtilmiş, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanmıştır. Ayrıca strüktür modeli detaylı şekilde hazırlanmıştır.
2 yorumlar
Çok başarılı bir çalışma, tebrik ediyorum.
YanıtlaSilOkuduğunuz ve hatta bir değerlendirmede bulunduğunuz için çok teşekkür ederim.
Sil