İMAR MEVZUATI

Ağustos 13, 2022

(Düzenlemelerle farklılık gösterebilecek konulardır.)

 31. Örnek herhangi bir belediye sınırları içinde kalan farazi bir imar parseli üzerinde yapı yapılıp, bitirilene kadar imar mevzuatı açısından izlenmesi gereken süreci açıklayınız. 

Yapı İnşaat Ruhsatı Ve Kullanma İzni İle İlgili Hükümler 
Yapı Ruhsatı Başvurusu

Yapı ruhsatı almak için, ilgili idareye 'dilekçe' ile başvurulması ve talebin iletilmesi gerekir. Sözlü olarak ruhsat talebinde bulunmak mümkün değildir.

Başvuru Dilekçesinde:
1. Yapı sahibinin
2. Yapı türünün
3. Yapının hangi maksatla kullanılacağının
4. Yapının yeri ile pafta, ada ve parsel numarasının
5. Projeleri yapan fen adamlarının ad ve soyadlarının yazılması gerekir.

Bu Şekilde Hazırlanan Dilekçeye Eklenmesi Gereken Belgeler:
1- Tapu Kayıt Örneği
2- Uygulama Projeleri
3- Kadastro Aplikasyon Krokisi
4- İmar Durumu
5- Yapı Yeri Uygulama Krokisi
6- Kot Krokisi
7- Zemin Etüt Raporu
8- Numarataj Krokisi
9- Gerekli ise Yapı Yıkım İzni
10- Gerekli ise Trafo Belgesi
11- Gereken Yerlerde Yol –Kanal Katılım Payı Bedelleri
12- Proje Müelliflerinin İlgili Meslek Odasınca Düzenlenen Büro Tescil ve Sicil Belgeleri
13- “Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun” ve “Yapı Denetimi Uygulama Usul ve  Esasları Yönetmeliği” gereğince istenilen belgeler.
14- “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik” Uyarınca İstenilen Yangın Söndürme, Algılama ve Tahliye Projeleri ( İtfaiye Daire Başkanlığından onaylı )


Ruhsata Esas Uygulama Projeleri ile İlgili Esaslar:
a) Zemin Etüdü
b) Mimari Proje (Mimarlar Tarafından Hazırlanan)
c) Statik Proje
d) Mekanik Tesisat Projesi
e) Elektrik Tesisat Projesi
f) Yapı Yeri Uygulama Krokisi

Ruhsata Esas Uygulama Projeleri ile İlgili Genel Hükümler:
Ruhsat Başvurusunun İncelenmesi

Yapı İzinleri
A- Ruhsat Öncesi Alınacak İzinler:
a) Yapı Yıkım İzni
b) İstinat Duvarı İzni
c) Hafriyat İzni (Kazı İzni)
d) Vaziyet Planı Onayı

B- Ruhsat Sonrası İzinler:
a) Aplikasyon Vizesi
b) Temel Vizesi
c) Su Basman Vizesi
d) Isı Yalıtım Ve Kaba İnşaat Vizesi

Yapı Yerinde Bulundurulması Gerekli Levha Ve Belgeler:
Ruhsat ve ekleri ile şantiye defterinin yapı yerinde bulundurulması zorunludur.

İnşaat Yerinde Alınması Gereken Önlemler


32.Yapı kullanma izni verilebilmesi için ilgili idare tarafından istenilen belgeler nelerdir?

Yapı kullanma izni verilebilmesi için, yapının ruhsat sonrası izinlerinin (aplikasyon, temel, su basman, ısı yalıtım ve kaba inşaat vizelerinin) alınmış olması zorunludur.

İlgili belediyesince, yapı kullanma izni verilebilmesi için yapı sahibi tarafından aşağıda sayılan belgeler eklenerek başvuruda bulunulur.
a)  Proje müelliflerinin ve yapı denetim kuruluşunun, yapının onaylı projelerine, fen ve sağlık kurallarına ve TSE Standartlarına uygun malzeme kullanılarak bitirildiğini ve Yapı Kullanma İzni almasında sakınca olmadığını gösteren İş Bitirme Belgeleri,
b)  İlgili vergi dairesinden ilişik kesme yazısı,
c)  Su Kanal Bağlantı Belgesi
d)  Mekanik Tesisat  Raporları (Isıtma-soğutma sistemleri, sıhhi tesisat, asansör raporları ve yangın tesisatı raporları) 
e) Fotoğraf zorunluluğunun yerine getirilmiş olması; yapı sahibince, binanın bitiminden sonra ön ve arka cephelerinden merkez alınarak en az (13x18) ebadında çektirilen ikişer adet fotoğraf ile yapılan başvuru sonucunda, ilgili belediye elemanları tarafından yerinde uygunluk kontrolü yapılır ve fotoğraflar onaylanarak, rapora eklenir.



33.İmar mevzuatına aykırı yapıların nasıl tespit edildiğini ve ilgili idare tarafından yapılan uygulamaların neler olduğunu belirtiniz.

Yapının fenni sorumluluğunu üstlenen meslek mensupları (Yapı Denetim Kuruluşları) yapıyı ruhsat ve eklerine uygun olarak yaptırmak zorundadırlar. Yapının ruhsat ve eklerine aykırı yapılması halinde durumu üç iş günü içinde ruhsatı veren belediyeye veya valiliğe bildirmekle yükümlüdürler. İlgili idarenin (Belediye veya Valilik) durumu öğrenmesi üzerine İmar Kanununun 32. maddesine göre işlem yapılarak Yapı derhal durdurulur ve mühürlenir.

Durdurma, yapı tatil tutanağının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir örneği de muhtara bırakılır.

Durdurmaya ilişkin yapı tatil tutanağının yapı sahibine tebliğinden itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun duruma getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını isteyebilir.

İnceleme sonucunda aykırılık ortadan kalkmışsa mühür kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir 

Aksi takdirde ruhsat iptal edilir ve Ruhsat ve eklerine aykırı veya ruhsatsız olarak yapılan bina, Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararıyla belediye veya valilikçe yıktırılır ve yıkım masrafı yapı sahibinden alınır.



34.Yapı Ruhsat başvurusunun yapılması ile ilgili süreci, bu süreç içinde alınması gerekli izinler ve teslim edilmesi gereken evrakların neler olduklarını açıklayınız.

Yapı ruhsatı almak için belediye ve valiliklere yapı sahipleri ya da yasal vekilleri dilekçeyle başvururlar.

Dilekçeye:
1- Tapu (istisnai olarak tapu senedi yerine geçecek belge)
2- Mimari proje,
3- Statik proje,
4- Elektrik ve tesisat projeleri,
5- Resim ve hesapları,
6-     Röperli ya da yoksa ebatlı kroki, eklenir.

Belediyeler ya da valilikler, başvuru dilekçesini ve eklerini inceledikten sonra eksik ve yanlış bulunmuyorsa başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatını verirler.

Eksik ya da yanlış varsa, başvuru tarihinden itibaren on beş gün içinde başvuru sahibine tüm eksik ve yanlışlar yazıyla bildirilir. Eksik ve yanlışlar giderildikten sonra yapılacak başvuru tarihinden itibaren en geç on beş gün içinde yapı ruhsatı verilir.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar