TEZHİP SANATI

Temmuz 07, 2022

TEZHİP SANATI


Yazı süslemesi ve yazının giysisi olarak kabul edilir. Bu sanatı icra edenlere Müzehhip denir. Sade bir anlatımla ifade etmek gerekirse tezhip, küçük ebatta uygulanan kitap süsleme sanatıdır. Zamanla el yazması eserler yerini dijital baskılara bırakmış ve tezhip de yazı süsü olmak yanında bir tablo sanatı halini almıştır.

Türk sanatında bugüne kadar ilk yazma örnekler MS VIII.yy'da Uygurlar döneminde görülmüştür. Eserlerde dini ve felsefe konuları ele alınmıştır. Metin ile alakalı simgesel resimler yer alır. Uygurların süsleme ve resim sanatlarında başlattığı stilize bitkisel motifler ve çekik gözlü, geniş yüzlü, küçük ağızlı karakterler İslam dünyasında gerek Türk klasik sanatlarında bin yılı aşan bir süre kullanılmıştır.

Tezhip Sanatında Kullanılan Araç ve Gereçler 

Altın, boya, kağıt, büyüteç, eskiz kağıdı, el altı kağıdı, peçete, mühre (parlatmak için kullanılır), bant, fırça, pergel takımı, kalem, silgi. 

Tezhipte Desen Tasarlamak (Bu sıralama değişkenlik gösterebilir)

1. Serbest çalışılabileceği gibi, öte yandan hangi dönem özelliklerine göre yapacaksınız o dönemin özelliklerini bilerek kağıda tasarlamak gerekir. Ayrıca üslup ve özelliklerini bilmek de önemlidir.
2. Eskiz kağıdı, istenilen nitelikteki kağıda bant ile sabitlenir. 
3. Üzerinden ince uçlu kalemle geçilir. 
4. Deseni geçirdikten sonra altın için gerekli kısımlar ayrılmalı. 
5. Desen mühürlenir. 
6. Altın su ile ezilir. Hazır ezilmiş de kullanılabilir.
7. Altınlanacak kısım ince fırça ile altınlanır. 
8. Renklendirilir. 
9. Tahrir çekilir. (Satırlar arasına yapılan yaldızların etrafına ve yazı çevresine mürekkep ve fırça ile çizgi çekmek. Toprak boya veya guaj boya da olabilir.)
10. Zemin boyanır. 
11. Varsa cetvellenir. 
12. Varsa desen tığlanır.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar