BELEDİYE KAVRAMI

Mart 16, 2022

 (Düzenlemelerle farklılık gösterebilecek konulardır.)

1.Belde, mahalle, belediyenin tanımlarını yapınız.

Belde: Belediyesi bulunan yerleşim yerini ifade eder.

Mahalle: Belediye sınırları içinde, ihtiyaç ve öncelikleri benzer özellikler gösteren ve sakinleri arasında komşuluk ilişkisi bulunan idarî birimi ifade eder.

Belediye: Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisini ifade eder.



2.Belediye kavramını tanımlayın ve belediyelerin kuruluş esaslarını açıklayınız.

Belediye: İl ve ilçelerle, nüfusu 5000 den çok olan yerleşim birimlerinde oturanların ortak gereksinimlerini sağlayan kamu tüzel kişiliğindeki yerel yönetim örgütü olarak da tanımlanabilir. 

Belediyelerin kuruluşu nerede kurulup nerelerde kurulamayacağı ile ilgili olarak:
1) Nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir.
2) İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur.
3) İçme ve kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında belediye kurulamaz.
4) Birbirlerine 5.000 metreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamaz.
5) Köylerin veya muhtelif köy kısımlarının birleşerek belediye kurabilmeleri için meskûn sahalarının, merkez kabul edilecek yerleşim yerinin meskûn sahasına azami 5.000 metre mesafede bulunması ve nüfusları toplamının 5.000 ve üzerinde olması gerekir.
6) Yeni iskân nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5.000 ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararnameyle belediye kurulabilir.



3.Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi, ilk kademe belediyelerinin tanımlarını yapınız.

Büyükşehir belediyesi: En az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsayan, bu belediyeler arasında koordinasyonu sağlayan; kanunlarla verilen görev ve sorumlulukları yerine getiren, yetkileri kullanan; idarî ve malî özerkliğe sahip ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişisini ifade eder. En az üç ilçe belediyesini kapsayan şehirlere büyükşehir denilmektedir. 

İlçe belediyesi: Büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçe belediyesini ifade eder.

İlk kademe belediyesi: Büyükşehir belediye sınırları içinde ilçe kurulmaksızın oluşturulan ve Büyükşehir ilçe belediyeleriyle aynı yetki, imtiyaz ve sorumluluklara sahip belediyeyi ifade eder.



4.Büyükşehir belediyesinin imarla ilgili olan görevlerini açıklayınız.

Nazım imar planını (1/5.000 ile 1/25.000 arasındaki) yapmak, yaptırmak ve onaylayarak uygulamak,

Nazım imar planının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde uygulama imar planlarını ve parselasyon planlarını yapmayan ilçe ve ilk kademe belediyelerinin uygulama imar planlarını ve parselasyon planlarını yapmak veya yaptırmak,

İlçe belediyelerinin nazım plana uygun olarak hazırlayacakları uygulama imar planlarını bu planlarda yapılacak değişiklikleri, parselasyon planlarını ve imar ıslah planlarını aynen veya değiştirerek onaylamak ve uygulanmasını denetlemek,

Kanunlarla büyükşehir belediyesine verilmiş görev ve hizmetlerin gerektirdiği proje, yapım, bakım ve onarım işleriyle ilgili her ölçekteki imar planlarını, parselasyon planlarını ve her türlü imar uygulamasını yapmak ve ruhsatlandırmak,

Büyükşehir ve mücavir alanların bütününü kapsayacak büyükşehir imar yönetmeliğini düzenlemek ve büyükşehir belediye meclisinin onayına sunmak.



5.Büyükşehir belediyelerinin organlarını ve bu organların kuruluş ve çalışma esaslarını belirtiniz.

Büyükşehir Belediyesinin üç önemli organı vardır. 
Bunlar:
1)   Büyükşehir Belediye Meclisi
2)   Büyükşehir Belediye Encümeni
3)   Büyükşehir Belediye Başkanı'dır.

Bunlardan meclis ve encümen müzakere ve karar organı, başkan ise icra organıdır.

Büyükşehir Belediye Meclisi
Büyükşehir belediye meclisi, büyükşehir belediyesinin karar organıdır ve ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre seçilen üyelerden oluşur. Büyükşehir belediye başkanı, büyükşehir belediye meclisinin başkanı olup; büyükşehir içindeki diğer belediyelerin başkanları, büyükşehir belediye meclisinin doğal üyesidir. Büyükşehir ilçe ve ilk kademe belediye meclisleri ile bunların çalışma usul ve esaslarına ilişkin diğer hususlarda belediye kanunu hükümleri uygulanır.

Büyükşehir Belediye Encümeni
Büyükşehir belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında, belediye meclisinin her yılın ilk olağan toplantısında kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur. Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, encümen toplantılarına genel sekreter başkanlık eder.

Büyükşehir Belediye Başkanı
Büyükşehir belediye başkanı, büyükşehir belediye idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Büyükşehir belediye başkanı, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki seçmenler tarafından 5 yıl için seçilir. Büyükşehir belediye başkan vekili, belediye kanunundaki usullere göre belirlenir. Ancak, büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları büyükşehir belediye başkan vekili olamaz.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar