TMMOB MİMARLAR ODASI SMGM E-SEMİNERLERİ

Eylül 07, 2020

İSTANBUL’UN KENT TARİHİNDEN KESİTLER

Mimar Doç. Dr. ZEYNEP ERES moderatörlüğünde yürütülen “İstanbul’un Kent Tarihinden Kesitler” adlı 5 bölümlük e-seminer dizisinde İstanbul’un kültürel ve doğal değerlerinin yanı sıra günümüzdeki korunmuşluk durumlarının ve onları bekleyen tehditlerin tartışılması amaçlanmıştır.


İstanbul, özel coğrafi konumu nedeniyle tarih öncesi çağlardan bu yana tercih edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Kent, tarihsel süreç içinde Bizans, Osmanlı gibi büyük devletlere de başkentlik yapmış ve bin yıllar içinde görkemli anıt yapılarla donatılmıştır. İstanbul’un çekici topografik özellikleri de anıtların yer seçiminde etkili olmuş, böylece doğal ve mimari çevre birlikte özgün bir kültürel peyzaj oluşturmuştur. Günümüz İstanbul imgesini tanımlayan ve sıklıkla koruma sorunlarına dikkat çekilen “tarihi yarımada silueti”, aslında zaman içinde pek çok değişim yaşayarak bugüne ulaşmış olan ve İstanbul’un geçmişindeki farklı dönemlerin, farklı kültürlerin izlerini taşıyan bir bütünlüktür.


İstanbul’un tarih öncesi çağlarından Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ulaşan bir dizi seminer olarak kurgulanan bu etkinlik kapsamında, İstanbul’un tarihi kent kimliğini tanımlayan önemli anıt yapıları, kentsel dokuları, ilginç doğal ortamları ve bunların zaman içindeki değişim ve dönüşümleri uzmanlar tarafından aktarılacaktır.

1- “Tarihöncesi Dönemde İstanbul: Kültür ve Doğa”


2- “Bizans Döneminde İstanbul: Surlar ve Günümüzde Koruma Sorunları”



3- “Bizans Döneminde İstanbul: Büyük Kilise’nin (Ayasofya ve Aya İrini) Belirlediği Kentsel Doku”



4- “Bizans Döneminde İstanbul: Küçük Ölçekli Kiliselerin Kentsel Dokuya Katkıları ve Günümüzde Koruma Sorunları”

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar