Helenistik Dönem (MÖ. 330-30)
Büyük İskender'in kentleri ele geçirmesiyle başlayan dönemdir. Yunan kent devletlerini Persler ele geçirmiştir. Bu dönemde Büyük İskender (makedon asıllıdır) savaş veya ikna yoluyla Yunan ordusu kurmayı başarır. Perslere karşı koyacak güç elde eder. Persleri doğuya sürer. İskender'de dünyayı fethetme arzusu başlar. Genç yaşta ölür. Generalleri bölgeleri paylaşıp birbirleri ile savaşmaya başlarlar.
Antik dünyada Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir. İskerder'in ordusu geçtikleri kentlere yapılar yaparlar. Yunan kültürü, yerleşik Anadolu kültürüyle karşılaşmış olur. Doğu-Batı karşılaşması yaşanır.
Helenistik Dönem (MÖ. 330-30)
Büyük İskender'in kentleri ele geçirmesiyle başlayan dönemdir. Yunan kent devletlerini Persler ele geçirmiştir. Bu dönemde Büyük İskender (makedon asıllıdır) savaş veya ikna yoluyla Yunan ordusu kurmayı başarır. Perslere karşı koyacak güç elde eder. Persleri doğuya sürer. İskender'de dünyayı fethetme arzusu başlar. Genç yaşta ölür. Generalleri bölgeleri paylaşıp birbirleri ile savaşmaya başlarlar.Antik dünyada Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir. İskerder'in ordusu geçtikleri kentlere yapılar yaparlar. Yunan kültürü, yerleşik Anadolu kültürüyle karşılaşmış olur. Doğu-Batı karşılaşması yaşanır.
Kolonizasyon Dönemi (MÖ. 750-550)
Bir grup insanın yola çıkıp bir yere yerleşip eski çıktığı yerle ilişkisini sürdürmesine kolonileşme denilebilir. Yunanlılar da Dor göçleri ile başlayan bu yayılmacı koloni politikasını izlemiştir. Yunan Kent Devletleri kurulmuştur. Daha çok deniz kıyılarına yerleşmişlerdir. Neredeyse Akdeniz kıyılarının tamamı ve Karadeniz kıyılarına yerleşmişlerdir.
Yunan Ortaçağı sona ermiştir.