ISI VE IŞIĞA KISA BİR BAKIŞ

Mayıs 25, 2018

Isı ve ışık, gereksinimler adına iki önemli başlığı oluşturmaktadır. Bunlar için birinci kaynak güneştir.

Güneşten etkili yararlanmak için; iklim, topografya, bitki örtüsü, yapı formu, boşluk tasarımı, teknoloji, malzeme seçimi son derece önemlidir.

Tasarım alanının hangi iklim bölgesinde olduğu kadar arazi türü de etkilidir. Eğimli arazi düz araziye göre güneş kullanımı için daha elverişlidir. ( Binalar arası mesafe en az bina yüksekliği kadar olmalıdır.

ISI VE IŞIĞA KISA BİR BAKIŞ

Ayrıca arazideki bitki örtü de ışığı geçirebilir veya engelleyebilir.

ISI VE IŞIĞA KISA BİR BAKIŞ

Çevre etkenlerin yanında yapı formu ve açıklık şekilleri ısı- ışık açısından da iyi tasarlanmalıdır. Pencere alanı, döşeme alanının 1/5'i tutularak termal denge korunmalıdır. Pencere yüksekliğinin iki katı derinliğe kadar ışık düştüğü unutulmamalıdır. Bu sebeple dikey pencere derin mekanlar için iyi olabilir. Yatay pencere ise manzara sebebi ile etkilidir. En etkili ışık girişi çatı pencerelerindendir. Müze yapılarında çatı pencerelerinin bir türü görülebilir.

ISI VE IŞIĞA KISA BİR BAKIŞ

Müze yapıları için kuzey (nötr) ışık uygundur. Tepe pencereleri bu ışığa göre tasarlanmıştır. Bazı işlevlere göre ışık ihtiyaçlarına bakacak olursak; laboratuvar, atölye, çalışma mekanları kuzey, tedavi ve yaşama mekanları güney yönden ışık ister. Ayrıca güney yönünde yatay güneş kırıcılar ve batı yönünde dikey güneş kırıcılar etkili bir güneş kontrolü sağlar.

Böylece etkili güneş ışığı ile sağlık açısından birçok fayda sağlanabilir; iyileştirici, sterilizasyon, D vitamini ihtiyacı, olumlu ruh hali. Başka bir açıdan ise faydası maliyetsiz olmasıdır. Estetik açıdan; anlam, algı, karakter, cephe estetiği (derinlik/gölge) parametreleri ışık ile desteklenebilir.Tabi doğal aydınlatmanın bu faydaları değişken düzeylerdedir. Mevsim değişimi, gün içindeki yoğunluk farkları gibi sebeplerle yapay aydınlatma ve ısıtma sistemlerine de ihtiyaç vardır.

Bazı cam türleri:

Harmandan renkli cam: Isıyı arttırır, aydınlatması azdır.

Reflektif cam: Yansıtıcılığı fazla olduğu için görünür ışık boyu dışarda kalır.

LowE cam: Özellikle soğuk iklimler için uygundur. Isı ve ışığı tutar.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar