ORTOGRAFİK SET ÇİZİMİ (PLAN-KESİT-GÖRÜNÜŞ)

Şubat 26, 2014

ORTOGRAFİK SET ÇİZİMİ (PLAN-KESİT-GÖRÜNÜŞ)

* Çizgi kalitesine dikkat! Titrek-kararsız çizgiler olmamalı. Net olmalı. Bir çizgi devam ederken kalınlaşıp-incelme veya ton değişimleri olamaz.

* Kalem tonları önemlidir. Öndelik-arkadalık hissini kuvvetlendirir. Bakış açısına göre öndeki çizgiler daha koyu çizilir ve arkaya doğru açılarak devam eder. (Arkadaki çizgi ile öndeki arasında 1-2 mm kadar boşluk bırakılması ifadeyi arttırır.) Kaç ton kalem kalınlığı verilmesi gerektiği önceden hesaplayarak çizime başlanması daha uygun olur.

* Yer çizgisi en koyu çizilir. (Plan ve üst görünüşte yer çizgisi YOKTUR) Daha sonra plan üzerine çizilen ve kesiti alınacak yeri belirten kesit çizgileri koyu çizilir. Sonra kesite giren yerler koyudur. Görünüşteki çizgiler daha açıktır.

* Kesite veya görünüşe giren çizgiler düz çizgili ile başlanılan ton değerinde devam ederek bir yüzey oluşturur. Çizilen cephede olmayan ama arka cephede var olduğu bilinen çizgiler de kesikli çizgi olarak gösterilebilir. Kesikli çizgiler eşit uzaklık ve uzunlukta olmalıdır.

* Yön belirten bir işaret olmalıdır. (Kuzey işareti)
...

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar