FOTOĞRAFLI BELGELEME

Mart 02, 2014

FOTOĞRAFLI BELGELEME

Tarihi yapılar, belge niteliği taşır. Güzel olduğundan estetik bir belge, sosyal statü hakkında bilgi verdiğinden sosyal bir belge, yapım teknolojisi ile ilgili bilgili verdiğinden teknik belge, ekonomik düzey hakkında bilgi verdiği için ekonomik bir belgedir. Yapının kültürel statüsü günümüzde korunmasa da, tarihi olaylar attığından ve tarihi süreci yansıttığından çağdaş restorasyon kuramının koruma ölçütlerinden sayılır.

Kültürel mirasın korunması, gelecek nesillere aktarılması, yapıların belgelenmesi ile mümkün. Belgelemede yeni yöntemler gelişmiş, klasik yöntemler yerine modern yöntemler kullanılıyor. Böylece daha doğru belgelemeye geçildi. Yapılardan elde ettikleri verileri dijital ortamlarda saklamak kolaylaştı. Yersel fotogrametri, sağladığı olanaklarla yapının üç boyutlu modellemesini, kültürel mirasın daha iyi anlaşılmasını ve yapının mevcut durumu ile koruma projelerinden sonraki durumunun karşılaştırılmasını sağlamıştır.

Kaynak: Güleç, S. A. (2007). Yersel fotogrametri yöntemi ile rölöve alım tekniğinin taç kapılarda uygulanışı-Konya örnekleri. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.

Klasik yöntemlerle ele alınan bir belgeleme örneği...

Mekan, Kütahya Ulu Cami arkası müze bahçesi... Görev, mevcut tarihi mezar taşlarının arşivlenmesi... 

İş başa düştü.

FOTOĞRAFLI BELGELEME      

Kıymetli Doğan hocamız ile birlikte alana gidildi ve hocamız herkese bir taş belirledi. 

FOTOĞRAFLI BELGELEME

Osmanlı Türkçesi kabartma yazının estampajı alındı. Bunun için eskiz kağıdı ve karbon kağıdı kullanıldı. 

(Basit ilk okuldaki paranın izini deftere çıkarma mantığı :)  )

FOTOĞRAFLI BELGELEME

 Taşın ölçüleri alındı ve çizimleri çizildi.

FOTOĞRAFLI BELGELEME

FOTOĞRAFLI BELGELEME

FOTOĞRAFLI BELGELEME

Ve en zor aşama: Osmanlı Türkçe'sini günümüz Türkçesine çevirmekti. Bu çeviri için daha az tahrip olmuş ve nesih yazı (kitap yazısı) olan taşların sahipleri şanslıydı. Çeviriyi bir edebiyat öğrencisi de yapabiliyordu. Lakin iş istif yazıya gelince ve hele de eskimişse işte o zaman iş zordu. Öğretim görevlilerinden bile okuyamayanlar oldu. Tarihin yürüyen, konuşan bir yüzüne müracaat edildi.

Yaşıyor ise sağlıklı, hayırlı, uzun ömür; vefat etti ise mekanı cennet olsun...


Örnek

FOTOĞRAFLI BELGELEME

FOTOĞRAFLI BELGELEME




BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar