"48 SAAT" ÖĞRENCİ FİKİR YARIŞMASI, 2018

Ağustos 23, 2020

"48 SAAT" ÖĞRENCİ FİKİR YARIŞMASI, 2018

Amaç

Mimarlık Vakfı Mimarlık Enstitüsü, mimarlık öğrencilerine, yenilikçi, toplum yararı öncelikli, geleceğe yönelik ya da güncel konulara ilişkin görüş ve tasarımlarıyla katılabilecekleri, 48 SAAT süre ile sınırlı, dijital ortamda gerçekleşecek yarışmalar düzenlemeyi hedeflemektedir. Deneysel ve özgür düşünme-üretme ortamı olarak yarışmaların enformel bir eğitim alanı olduğu gerçeği gözetilerek; belirli bir konuda, kısa sürede, yoğun motivasyon ile fikirlerin ve alternatiflerin oluşabilmesinin, olgunlaşabilmesinin ve ifade edilebilmesinin önemi vurgulanarak, 48 SAAT Öğrenci Fikir Yarışması kurgulanmıştır. Amaç, günümüz toplumunun yaşamsal sorunlarına çözüm aranması, hızlı karar alabilmek, tasarımcı düşünme pratiğini uygulamak ve farklı ortamlarda sunma becerisini geliştirmektir.

Konu

6 Nisan 2018 tarihinde saat 20.00’de ilan edilecekti. Vakit geldiğinde konu GÖÇEBELİK mekanları idi.
"48 SAAT" ÖĞRENCİ FİKİR YARIŞMASI, 2018


PNÖMATİK OTOBÜS

Bir varmış bir yokmuş zamanlarımızı unuttuk. Yeryüzüne kazık çakarak oluşturulan statik kent dokularında yaşıyoruz yaygın olarak. Bu dokularda yaşam alanı elde etmek için çalışıyoruz. Ömür verip para alıyoruz. Dünya ise bize eski zamanlarımızı hatırlatıyor.  Afet, savaş, ekonomik kriz vb. durumları kullanıyor. Zorunlu olarak hareket ettiriyor. 
Eski göçebe pratiklerimizi hatırlamak zorunda bırakıyor. İstesek de istemesek de gitmek kaçınılmaz oluyor. Tek gidemeyiz tabi. Yanımızda sevdiklerimizi isteriz; ailemizi, dostlarımızı...Toplumun bir parçası olarak yeryüzünün güvenli bir parçasına doğru gidiyoruz. Bir otobüse atlıyoruz. 
Otobüs ARAÇ oluyor, MEKAN oluyor, ENERJİ oluyor...

ARAÇ
Otobüs; yapısı itibariyle sürücüsünden başka en az 15 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıt. (Trafik Kuralı)

MEKAN
Pnömatik yapım sistemi; membran yüzeyin iki tarafında basınç farkı yaratmak suretiyle yüzey ön gerilmesiyle oluşan kapalı sistemdir. Hava basıncının %0.25 fazlası sistemi taşıyıcı durumda tutmaya yeterlidir. Hafif, maliyeti ucuz, kurulumu ustalık gerektirmez, yapım süresi kısa, geçici fonksiyonlar için özellikle uygundur. (Çağdaş Taşıyıcı Sistemler, Prof. Dr. Çetin TÜRKÇÜ)
Araç olan otobüs; pnömatik yapım sistemi ile birleşerek mekan olur. Otobüs yüzeyleri parçalanarak açılır ve yüzeylere monte edilmiş membran şişirilerek yeni mekanlar elde edilir. Böylece bir otobüs hacmi  kendisinin beş katına çıkmış olur. Ne kadar hacme ihtiyaç varsa o kadar yüzey açılarak mekan ihtiyacı karşılanır.

ENERJİ
Hybrid Synergy Drive sistemi, hem benzinli hem de elektrik motoru arasındaki etkileşimi tamamen otomatik olarak kontrol eder. (TOYOTA)
Araç ve mekan olan otobüs; günümüz hibrit teknolojisi yorumu ile birleşerek enerji olur. Mevcut sistemden benzini çıkarır. Doğal kaynaklar arasında geçiş sağlayan, otobüs hareketinden doğan kinetik enerji ile elektirk üretebilen  ve tüm bunları depoyan bir sisteme dönüşüyor.

Sonuç olarak;
 bir yerden bir yere giderken yanımıza aldığımız maddi tek şey olan otobüs; araç, mekan ve enerji ihtiyaçlarını karşılayarak yabancı yardımlara ve sığınmalara bel bağlamaz. Göçebe pratiklerini bir otobüste deneyimleme şansı verir.

EŞDEĞER MANSİYON_ÖDÜL TÖRENİ

"48 SAAT" ÖĞRENCİ FİKİR YARIŞMASI, 2018

48 saatte tek kişilik ekip ile sorun tespiti, akılcıl çözümleme yapıldı fakat mekanı geliştirmek için yeterli vakit olamadı. Mansiyon da bir derece olmakla beraber kısa sürede bunu deneyimlemek de güzeldi.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar