AMERİKA'DAKİ EN UZUN KAPALI KÖPRÜ ( COVERED BRİDGE )

Ekim 24, 2015

AMERİKA'DAKİ EN UZUN KAPALI KÖPRÜ ( COVERED BRİDGE )
Kapalı köprüler, denildiğinde terim ilk olarak ahşap kapalı köprüleri kasteder. Üstünün kapalı olmasının sebebi ahşabı hava koşullarından korumaktır. Bu sebep ilk öğrenildiğindeki tepki "Eee taştan yapsalarmış!" olabiliyor. Almanya, İsviçre, Çin, Kanada, Amerika'da görülmektedirler. Özellikle Kuzey Amerika'da yoğun ahşap kullanımından dolayı sık rastlanır.

Yapım döneminde at kullanıldığı gerçeğini göz önünde bulundurursak ayrıca yağmurlu havada at bağlamak için de uygun bir mekandır. Bir de atla ilgili bir kuralı vardır: ya attan inip yürüyerek köprüyü geçeceksiniz ya da 2 dolar ceza ödeyeceksiniz. Bu bilgi köprü girişinde yazıyordu. 1800'lerde 2 doların değeri bilinmez ama neyse ki arabadan inilmesi gibi bir istek yok şu an, arabayı itmek zorunda kalma durumu zor olsa gerek.

Cornish Windsor Covered Bridge, 1866'da 9.000 dolar maliyetle inşa edilmiştir. Amerika'nın en uzun ahşap köprüsü, dünyanın en uzun 2 ayakaçıklıklı köprüsüdür. 137 metredir. Ortada bir taş ayak mevcut,ahşap  kafes kiriş sistemi kullanılmıştır. İki eyalet arasındadır: New Hampshire ve Vermont. Hatta küçük çocuklara meşur bir dede bilmecesi vardır: "Kar yağdığında köprüden karı temizlemek New Hampshire'ın mı Vermont'un mı görevidir?" Çocuk kem küm eder... Dede cevap verir: "Üstü kapalı olduğu için kar olmaz ki köprüde" Çocuğun yüzünde tuhaf bir gülümseme... :)

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar