İNFOGRAFİK'İN ATASI MİNYATÜR SANATI

Kasım 15, 2014

İnfografik, çağın gözde grafikleri arasındadır. Bilgi veren grafiklerdir ve yazı minimum seviyededir. Tüm aktarmak istenilen 'gösterilir'. Bu ifadeler Geleneksel Türk Sanatlarından biri olan "Minyatür" ile oldukça ortaklık gösterir.


Peki Minyatür Nedir?

İslami resim sanatıdır. Oran / orantı ve perspektif yoktur. Belge niteliğindedir. Bir minyatüre bakarak yapıldığı dönemin örf ve adetlerini, gelenek ve göreneklerini, giyiniş tarzlarını, yaşam şekillerini kısacası o döneme ait her türlü bilgiyi edinebiliriz. İşte bu yüzden minyatürler tarihsel belge niteliği taşırlar.

Minyatürün Teknik Özellikleri 

Figürler birbirine kapatmayacak şekilde dizilir. Ön plandaki şahsın önündeki şahıslar veya eşya gözle görülmediği halde fikirle düşünüldüğü için gösterilir. Levhanın alt tarafı ön, yukarı tarafı arka planmış gibi düşünülür. Şahısların iriliğini önemlerine göre tespit etmek gerekir. Perspektif kullanılmaz. En çok önem verilen şekillerin estetiğindeki güzellik, renklerdeki ahenk, işleyişteki incelik ve gerçeğe uygunluktur. Renklerde ışık, gölge tesiri aranmalıdır. Aynı kompozisyonda mekanların içi de dışı kadar açıkça gözükür. Sanatçı hayret verici bir biçimde küçücük bir kitap sayfası içine hayatın tüm yaşanmışlığını sığdırır. Minyatürler aynı zamanda açıklayıcı resimlerdir. Bir metni açıklar niteliktedir. Minyatürde figürlerin yüzleri genellikle 4/3 profilden çizilir. Beden cepheden gözükmesine rağmen ayaklar yana dönmüş vaziyettedir. Kutsi bir görevli olan (peygamber, evliya) kişilerin başları etrafında alevi andıran haleler bulunur.

İNFOGRAFİK'İN ATASI MİNYATÜR SANATI

"Geleceğin Şehirleri Nasıl Olacak?" İnfografiği

Gösterme işini Osmanlı'da minyatür göğüslüyordu. İki boyutlu olmasındaki sadelik, derinliğin olmayışı başlı başına grafiksel bir anlatımdır. Ayrıca minyatürlerin genellikle önemli bir bilgi barındırması ve onu 'göstermek' istemesi infografikliktir. Örneğin seferler, tahta geçişler, bayram kutlamaları, yabancı elçilerin kabulü gibi olaylar kaydedilirdi. 


İNFOGRAFİK'İN ATASI MİNYATÜR SANATI
İNFOGRAFİK'İN ATASI MİNYATÜR SANATI

Bab-ı Hümayun-Topkapı Sarayı,                          Minyatür Denemesi, Büşra Koç

Nakkaş Osman, 16.yy 

Günümüz ünlü minyatür eserleri daha çok mimari konulu olmuştur. Rahmetli Nusret Çolpan'ın eserleri ilk sırada yer alır.
   
İNFOGRAFİK'İN ATASI MİNYATÜR SANATI

Bayezid-İstanbul, Mimar Nusret Çolpan

Son dönemlerde Batı'da da mimari üzerine minyatür çalışmaları mevcuttur.


İNFOGRAFİK'İN ATASI MİNYATÜR SANATI

Minyatür sanatı geçmişte kalmayıp bilgi kaydetme yönüyle geliştirilebilseydi sanatta süreklilik yakalanabilirdi ama izleri sürmek için de hala geç değil.

Geleneksel Sanatlar'ın mayasıyla çağın gereklerinden oluşan hamur, fazlasıyla göz doyurur. İş ki mayanın özü kavransın ve sanatçı da eskiyi taklit etme yerine yeni uyarlamaları üretecek cesareti göstersin.

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar