FİLM OKUMALARI

Mayıs 01, 2014

THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS

FİLM OKUMALARI

2009 ABD yapımı fantastik bir film.

Yönetmeni: Terry GILLAM.

Senaryo: Terry GILLIAM ve Charles MCKEOWN'a ait.

Oyuncular: Christopher PLUMMER, Heath LEDGER, Tom WAITS, Lily COLE, Andrew GARFIELD, Johnny DEPP, Jude LAW, Collin FARRELL.


Filmin hikayesi: Sıradışı bir tiyatro kumpanyası vardır merkezde. Bu kumpanyada bulunan aynadan giren kişi kendi zihnine girmiş olur ve aşırı istekleri ile yüzleşir, bunlardan kurtulup çıkan neşeye kavuşmuş olur. Kumpanyanın başında Dr. PARNASSUS bulunmaktadır. Talihsizlik o ki  Şeytanla Dr. Parnassus bir anlaşma yapar. Ölümsüzlük karşılığında 16 yaşına geldiğinde kızı Valentina'yı Mr. Nick'e teslim etmesi gerekmektedir. Teslimata 3 gün kala, tiyatro kumpanyasına Tony eklenir. Tony ve Valentina arasında bir aşk doğar. Valentina babasının şeytanla olan anlaşmasını ve Tony'nin bir sahtekar olduğunu duyunca Dr. Parnassus'un şeytan için ruhları ayarttığı Imaginarium'a aynanın içine girer. Tony de onu kurtarmak için peşinden gider. Tony ölür, Valentina babasını terkeder. Dr. Parnassus artık kumpanyanın maketlerini satar uzaktan kızına bakar... Ama o büyük ve uzun hayatın sonunda küçülür herşey ve cüce Percy'nin dediği gibi bu maketlerde "mutlu son garanti değildir".

FİLM OKUMALARI

Hikayede "kendi zihnine girme" imgesini temsilen "kafa" üzerinde çalışılmıştır. Kafa'ya bir anahtar deliğinden girilir ve ayna kaplı olan bu delikte kişi istekleri ile yüzleşir. Dama dokusu ise Şeytanla olan strateji oyununu temsil eder.

FİLM OKUMALARI

İkinci olarak "Valentina'nın hikaye sonunda sıradanlaşması ve babasını unutması"na eleştiri olarak Valentina'ya bir maske yapıldı. Bu maske eski bakış açısından çevresine bakmasını salıklar.

FİLM OKUMALARI

BENZER İÇERİKLER

0 yorumlar