RENK

Mayıs 05, 2014

Renk Oluşumu

Işık ile renk oluşumunda, üç ana ışık rengi, mavi, yeşil ve kırmızıdır. Üçü birleştiğinde beyaz rengi oluştururlar; renklerin karıştığı ara bölgelerde ise sarı, cyan ve magenta gibi ara renkler oluşur. Ancak boya pigmentleri kullanılarak renk elde edildiğinde ana renk mavi, kırmızı, sarıdır. Tüm renklerin karışımı siyah rengi oluşturur, birbirleri ile ikişer ikişer karışımlarıyla ara renkler oluşur.

(mavi+sarı=yeşil)
(sarı+kırmızı=turuncu)
(kırmızı+mavi=mor)

Bu aynı zamanda sanatçı spekturumu olarak adlandırılan renk çemberinin özünü teşkil eder.

Bir rengin açıklık koyuluk derecesine ton denir. Rengin en saf, kuvvetli, canlı halindeki kıymetine kroma denir. Bu nedenle kromatik renkler, "renk" olarak algıladıklarımızın tümüdür. (beyaz, siyah ve gri hariç) Akromatik renkler ise beyaz, siyah ve gridir. Beyaz ve siyah ilavesiyle renklerin ton değerleri değiştirilerek, o rengin tonları elde edilir. 
 
RENK

Renkler sadece tek başlarına değil, birbirleriyle etkileşime girerek de algılanırlar. Çeşitli kombinasyonlar içinde renk uygulamalarında kullanılabilen en temel renk etkileşimleri açık-koyu kontrastı, sıcak-soğuk kontrastı ve tamamlayıcı renklerdir. 


RENK

Açık-Koyu Kontrastı

Açık ve koyu renkler arasındaki farklılıklar, öndelik-arkadalık yani derinlik hissini kuvvetlendirir. Renk çemberinde en koyu renk mor, en açık renk sarıdır. Açık-koyu kontrastını yaratmak üzere kromatik renklere, akromatik renkler eklenebilir.

Sıcak-Soğuk Kontrastı

Renklerden bir kısmı insanlarda psikolojik olarak güneşin, ateşin, kanın etkisini uyandırdıklarından, bu renklere sıcak renkler denir. Kırmızı, turuncu, sarı sıcak renklerdir. Bu renklerin havadaki titreşimi kuvvetli olduğu için, diğer renklere göre gözü daha önce etkiler. Yeşil, mor ve maviye çalan diğer renkler ise soğuk renklerdir. Sıcak renklere göre titreşimi daha az olan bu renkler gözü ikincil derecede etkiler. Sıcak renkler aktif olup canlı ve dikkat çekici özeliğe sahiptir. Soğuk renklere göre parlak ve aydınlık görünürler, daha hızlı algılanırlar, daha hızlı, daha canlı görsel etki yaparlar. Dolayısıyla diğer renklere oranla daha yakındaymış gibi görünürler. Soğuk renkler sıcak renklerin yakınlaştırıcı etkisinin tam aksine bir uzaklık hissi verirler. Daha geride ve daha durgun etkidedirler. 

Tamamlayıcı Renkler

Bir ana rengin tamamlayıcı kontrastı diğer iki ana rengin karışmasıyla oluşan ara renktir. Renk çemberinde karşılıklı yer alırlar. Kırmızının tamamlayıcısı ve kontrastı yeşil (sarı+mavi); sarının tamamlayıcısı ve kontrastı mor (mavi+kırmızı); mavininki turuncu (sarı+kırmızı) olur. Tamamlayıcı renkler birbirine karıştırıldığında gri-siyah renkleri oluştururlar. Ancak birbirlerini tamamlayan renklerden biri diğerine çok az karıştırılınca, o renk parlaklığını kaybeder, sönük bir renk olur. 

RENK
Renk geçişleri ile derinlik etkisi


RENK
Renk çalışması öncesi evdeki bütün kap kacağı toplamanızı önermeyip onun yerine fotoğrafçıdan film kutusu, eczacıdan ilaç kutusu veya bir kırtasiyeden boya kutusu tavsiye ederim. 

RENK
Ayrıca eczaneye gitmişken 5-6 tane şırınga tavsiye ederim. Ölçekli boya karıştırmada yardımcı oluyor.

RENK
 İzometrik/Aksonometrik çizimlerde de renk kullanımı ifadeyi arttırır.

Örnekler

RENK
 RENK

RENK
 RENK

RENK
 RENK

RENK
 RENK

RENK
 RENK

RENK
 RENK

BENZER İÇERİKLER

2 yorumlar

  1. Merhabalar,

    Sözsüz iletişim sözlü iletişimden daha etkili olmaktadır ve tercih ettiğimiz renkler karşı tarafa bir enerji yaymaktadır. Renkler doğru ve yerinde kullanıldığında hem iletişime olumlu etki eder hem de psikolojik açıdan insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Renklerin dili ve iletişime etkisi üzerine yazdığım yeni yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/iletisimde-renklerin-onemi/

    Keyifli okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımınız için teşekkürler.

      Paylaşımda kalın.

      Sil